Utolsó kommentek

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (36) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (18) ebay (1) elmondhattam (41) emulátor (1) enfarok (13) eporm (2) é mint (3) e mint (4) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (10) hírelemzés2.0 (6) hisztéria (14) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (2) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (4) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (1) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (8) kormányválság (3) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (64) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (4) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (3) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

 • ern0: Az utókor kedvéért: ez a poszt annak, a már levett Facebook-bejegyzésnek a mintájára lett írva, am... (2017.09.29. 08:44) Kedves Viktor, betelt a pohár!
 • Alexa Offenberger: Szia végre sikerült elolvasnom. Nagyon tetszet. Köszönöm hogy megmutattad. Pékségből a lány :D (2017.04.21. 15:54) A hülyeséggel való kapcsolat tíz stációja
 • Szedlák Ádám: A tömeg követeli a posztba a mikroelektronikás diát is! :) (2017.03.05. 20:58) A deszkák
 • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: @Ballib Cenzúra: neked érveket ,fideszbarom? neked annyi elég,hogy hátmer a viktor aszonta. (2014.11.02. 12:03) Sikertörténetek: rezsicsökkentés és internetadó
 • Peterpapo: @panaszmuki: Egyébként szerintem azért van 18 évben meghatározva a házasságkötés (vagy cigaretta... (2014.07.10. 20:24) Mit is akartok a buziktól?

Metoo

2017.10.27. 21:43 ern0

A kanyarban nem vagyok lite-os kis sztorijaimmal a színésznőkhöz képest, és a legkisebb testi-lelki károsodást nem szenvedtem el miattuk, de az eseteimnek van olyan tanulsága, amire azért fel szeretném hívni a figyelmet.

A kurva

Kezdjük a közelebbivel: történt vala, hogy egy kurva leszólított az utcán, és közben megsimogatott a kezével a sliccem környékén. Udvariasan elutasítottam, majd ment mindenki a dolgára. Ami zavart, hogy bár akaratomon kívül, és csak az ajánlattételi szakaszra, de egy kurvázás része lettem, amely tevékenység nagyon-nagyon távol áll tőlem. Nagyjából azonnal túltettem magam rajta, tanulság nincs.

A buzi

Ősz volt, de még jó idő, ezért a vastag pulcsimat a derekam köré csavarva, álltam ki stoppolni. Időben elindultam, mert nem volt túl messza a cél, de a főútról le kellett térni, és ott még hátra volt 1-2 km a buli helyszínéig, felkészültem rá, hogy azt esetleg le kell gyalogolni. Kisvártatva két dekoratív, látásból ismerős lány is kiállt stoppolni, intettünk egymásnak, valószínűleg ők is ugyanoda mentek, drukkoltam nekik, hogy gyorsan kapjanak fuvart, hogy aztán végre én következhessek. El se hittem, hogy nekem álltak meg először. Átlagnál kicsit jómódúbb, középkorú úr vett fel. Útközben beszélgettünk, megkérdezte, nem ismerjük-e egymást, nem szoktam-e a pályaudvarnál lenni, mintha onnan ismerős lennék neki. Ezt nagyon nem értettem. Majd mesélt magáról, elmondta, hogy éppen válik, meg hogy nőgyűlölő, és valahol ennél a pontnál, hopp, megfogta a tökömet. Ha jól emlékszem, csak eltoltam a kezét, egyrészt finom úriember vagyok, másrészt egy mozgó jármű sofőrjét nem jó ötlet inzultálni, de legfőképpen tökéletesen meglepett a dolog, és teljesen tanácstalan voltam, ezért választottam a tiltakozásnak ezt a suta, de ugyanakkor talán optimális módját. Hősünk utána már nem próbálkozott effélével, talán még beszélgettünk erről-arról, hová megyek stb. Amikor a bekötőúthoz érkeztünk, ahonnan nekem még hátra volt pár kilométer, megálltunk, megköszöntem a fuvart, és miközben szálltam ki, még utánam szólt:
- Ha összejött volna valami, akkor egészen végig elvittelek volna!

Ezen már röhögnöm kellett, nem hiszem, hogy van olyan lusta ember, aki egy kis séta megúszása végett próbára tenné a szexuális orientációját. Leesett, hogy az út közben bedobott "nem ismerjük egymást valahonnan?" egy rossz csajozós duma, amit most én kaptam meg az arcomba, és belém nyilallt, hogy az efféle közeledés, kezdve a rossz szövegtől egészen a nem kért simogatásig mind-mind arra utal, hogy az illető mennyire lenézi a kiszemeltjét, nem úgy tekint rá, mint egy lehetséges partnerre, hanem úgy, mintha valami endboss lenne, amit pár bejáratott technikával (szöveg, simi) meg lehet puhítani annyira, hogy ellenállása megtörjön, és be lehessen mártani a kiflit. Nem mondom, hogy ekkor határoztam el, de ez az élmény megerősített abban, hogy soha nem fogok ilyen lenéző módon beszélni a nőkkel. Ti se tegyétek, gyerekek!

Szólj hozzá!

Címkék: k mint hét műtárgya homoszexuális metoo

Kedves Viktor, betelt a pohár!

2017.04.17. 21:16 ern0

Világéletemben Fidesz-szavazó voltam, kilencedik lányomat Orbán Viktor után neveztem el, rendesen gyóntam, áldoztam, útkereszteződésekben csak jobbra fordultam.

Most mégis betelt a pohár.

Amikor elvették a kertszomszédunk trafikját, összeszorított szájjal tűrtem, ennyi áldozatot meg kell hoznunk. Amikor fél Dunántúlt megvásárolta 1500 Ft + ÁFA áron egy nemzeti stróman, arra gondoltam, ezt most Gyurcsány elől happolták el. Amikor kirúgtak egy tanárnőt a Facebookra kiírt véleménye miatt, azt mondtam, úgy kell neki, minek jár az a lepcses pofája.

De most valami elszakadt.

A múlt hónapban lépett életbe az a törvény, ami kötelezi a kávé- és csokiautomaták üzemeltetőit, hogy a legfeljebb öt másodperces késleletetéssel jelentsék le az adóhatóság felé a készpénzforgalmat. Ennek az elhibázott rendelkezésnek a hatására az irodaházunk aulájából eltűnt a kávégép.

Eddig és ne tovább!

Kedves Viktor, tisztelt Miniszterelnök Úr! Mindig lojális voltam a kormányhoz, "Ha nem is voltam mindig veled / Sose voltam ellened", de most itt az idő felemelni a szavamat. El a kezekkel a reggeli kávémtól!

Bármit én sem tűrök el!

Üdvözlettel, mint fent.

U.i.: ha időközben megkérkezett volna a kapszulás gép, kérem, tekintse levelemet tárgytalannak.

11 komment

Címkék: elmondhattam magyarország abszurdisztánia csomagolni orbán viktor rezsicsökkentés

A hülyeséggel való kapcsolat tíz stációja

2017.03.02. 12:38 ern0

Ha nem vagy hülye, akkor is valamilyen kapcsolatod van a hülyeséggel. Ezen kapcsolat az idők során változik, fejlődik, nagyjából tíz stáción esik át.

Az egyes szakaszok különböző súlyúak és hosszúságúak, az egyikről másikra való átlépés nem éles, a szomszédos állapotok átlapolódhatnak-egybefolyhatnak. Mindenkinél egyéni a tempó, simán lehet, hogy másoknál fellépnek más fázisok is, vagy a sorrend kicsit más. A legtöbben nem jutnak végig az úton, elakadnak valahol, ami egyrészt nem baj, mert bármelyik állomáson állsz meg, az már eredmény, másrészt meg természetes, mert az út egyre inkább nehezül.

Ne tekintsétek szentírásnak a listát, csak a saját tapasztalataimat fogalmaztam meg, már amiről egyáltalán van, még messze járok a végétől, és nem biztos, hogy végig tudom járni az utat.

1. Szüzesség

Éled a profán életed, ha szomorú vagy sírsz, ha vidám vagy, nevetsz, télen fázol, nyáron meleged van. Ha találkozol is vele, nem tudod, hogy az. Ott van az orrod előtt, hatással van rád, kapcsolatban állsz vele, mégsem veszed észre, akár csak a levegőt, a Napot, a bélműködést vagy a számítógépeket. Mikor gondoltál bele, hogy a számítógépek hogyan működnek? De ha még át is villanik az agyadon, nem nézel utána, kívül maradsz.

Boldog stáció ez, a kisgyerek öntutadtlan boldogsága. Egy veszélye van: mivel nem tudod, mi a hülyeség, ha magad is belecsúszol, nem fogod észrevenni.

2. Felismerés

Rácsodálkozol, hogy vannak hülyék. Rájössz, hogy sokan vannak. Megdöbbenve veszed észre, hogy közeli ismerősöd, családtagod hülye. Úristen, a politikusok mind hülyék, de az mindegy, mert ők csak az országot basszák el, de a főnököm is hülye, aki az életemet! A szülőénél talán csak a testvér hülyeségének a felismerése fájdalmasabb, ő olyasvalaki, akivel együtt indulatatok el, aztán kicsit eltávolodtatok, hátra fordulsz, és csak azt látod, hogy melletted zuhant a szakadékba. Akár te is lehettél volna!

Gyötrelmes stáció ez, a felnőtté válás mindig nehéz. Próbálod kerülni a hülyéket, de hát persze nem megy...

3. Alámerülés

Most már tudod a keserű igazságot, hogy a hülyék mindenütt ott vannak, és jól látod, nem tudod kivonni magadat közülük. Mint amikor grafikus vagy, és minden cégtáblát, logót grafikusi elemző szemmel nézel: ennek borzasztóak a színei, ennek meg el van tolva a kompozíciója, úgy fedezed fel a hülyék létezését, egyszerre mindenhol felismered ténykedésüket, és ne legyenek kétségeid, a hülyék mindenhol ott vannak, és nem fogják magukat vissza. Mondjak példát? Tessék: politikai témájú fórum, kommentek.

Elkezdesz vitatkozni a hülyékkel, meg akarod őket győzni, persze mindhiába. Sötét szakasz ez. Ha leállsz küzdeni a hülyékkel, bizonyos szögből nem is látszik, melyikőtök hülye, melyikőtök nem.

4. Felülemelkedés

Dühöngj, ne maradjon benned a méreg. És ha kiadtad a mérged, akkor emelkedj felül. Nem te vagy hülye, veled nincs semmi baj. Előbb-utóbb biztosan sikerül felülemelkedned. Ez hatalmas eredmény, ha soha nem mozdulsz el erről a stációról, már akkor is boldog ember vagy. 

De miért is maradnál ezen az állomáson? Hiszen pont most nyílt meg az út a napsütéses rét felé!

5. Szórakozás

A hülyeség legjobb ellenszere a humor. Megnevezzük, leleplezzük, kívülről nézzük, átlépünk rajta, kifigurázzuk, ezzel le van győzve. Elszállt a bosszúság, az élet csupa móka és kacagás. Na és mennyi muníció van, kifogyhatatlan!

Kicsit felszínes ez a stáció, de legalább vidám, és a nehezén már túl vagy. Élvezd!

6. Szórakoztatás

Annyira vágod a hülyeség mibenlétét, hogy másokat is tudsz szórakoztatni. Néha sikerül hülyéket megtrollkodnod, na az aztán igazán vicces dolog. Pengeéles szatírával baszol oda a hülyeségnek. Ha hülyeséggel találkozol, még nagyobb hülyeséggel teszed nevetségessé. Lubickolsz.

Ez a stáció kellemes, de rengeteg veszélye van. Ha a sikerek folytán eluralkodik rajtad az egód, az maga a hülyeség egyik formája. A hülyeség kiparodizálása maga is hülyeség, és néha nehéz megkülönböztetni a kettőt. A viccekkel könnyű megsérteni embereket, nem biztos, hogy ezt akarod.

7. Elemzés

Próbálod megismerni a hülyeséget, kategorizálni, hatásait vizsgálni. Miért hisz annyi hülye a chemtrailben? Komolyan nem tudja helyesen megoldani a kommentelők fele azt, hogy 2 - 2 x 2 + 1? Mikor válik egy kedves gyerek, majd vicces kamasz faszkalappá?

Ezen a ponton kicsit mélyebbenn magadba tudsz nézni, egyféle tudományos alapossággal: vannak-e hülyeségeim? Nem csúszok-e bele néha?

Ez a stáció kicsit komorabb, mint az előző kettő, rájössz, hogy a 90%-os szabály igaz, a hülyeség jobban átszövi az életünket, mint ahogy azt gondoltad volna, és mint ahogy az egészséges lenne.

8. Praktikum

Ha már ismered a hülyeséget, akár hasznot is húzhatsz belőle. Na, nem úgy, mint a távgyógyítók, akik kihasználják a hülyéket, aki ilyenre vetemedik, az valószínűleg nem ezen az úton jár, hanem maga is hülye, csak ráadásul kapzsi, ha nem egyenesen gonosz. Hanem inkább úgy, hogy kikerülöd a hülyeséget. Nem elfogadod, kikerülöd. Például ha rutinos fiatalember vagy, az ostoba lányokat egyből felismered a rajzolt szemöldökükről, és nem pazarolsz energiát rájuk. Ismerősödnek kamasz fia van, és nem olvasta, nem látta még a Harry Pottert? Valószínűleg katolikus hülyékkel van dolgunk.

A kellemetlenségek, amiket a hülyeség okozni tud, ezen a stáción megszűnnek. Együtt tudsz élni a hülyeséggel, és ez nem kis áldás.

9. Misszió

Vannak, akik - akár olyan módon, kvázi öntudatlanul, hogy nem a hülyeség elleni harc részeként, de mégis - küzdenek a hülyeség ellen. Nem a hülyék ellen, hanem értük. Azért, hogy ne legyenek hülyék egyáltalán. Én, megmondom őszintén, csak addig jutottam, hogy néha elképzelek egy világot, ahol csupa nemhülye él, és én, a mostanihoz hasonló - feltehetőleg - nemhülye állapotommal csak egy utolsó kis öcsisajt vagyok, mert mindenki jobb fej, okosabb és bölcsebb nálam. Bár elég önző vagyok, és tudom, mekkora egorombolással járna ez a helyzet, a hülyék hiányáért cserébe gondolkodás nélkül vállalnám.

Erről a stációról közvetlen tapasztalataim nincsenek. Becsülöm azokat, akik idáig eljutnak.

10. Elengedés

Erről az állapotról csak sejtéseim vannak. Boldogság, lelki béke, egyesülés Jézussal, nirvána, megvilágosodás, megfelelő aláhúzandó, minden út ide fut össze, a Highlander ezt kapja jutalomként. Szemöldököd felvonásától a legnagyobb hülyeség is nevetségessé válik, baráti kéznyújtásodtól a legmegátalkodottabb hülyék is kihülyülnek. Beszéded instant könyv, melynek címe egyszerűen az, amiről beszélsz, alcíme "Bölcsesség".

Ehhez a stációhoz nincs recept, hiába látjuk azt, hogy aki ide eljut, az csak egyszerűen elegánsan besétál.

Mi is induljunk, haladjunk tovább!

19 komment

Címkék: hülyeség ismeretterjesztés

A deszkák

2016.02.28. 19:30 ern0

Csúszok bele egy függőségbe.

A kávéra tudok nemet mondani ("nem kérek még egyet" - tudta Ön, hogy létezik "komoly témák elviccelése" függőség?), az alkohollal nincs bajom, nem cigizek, nem dolgozom halálra magam, a különböző internetes fórumokon bár aktív vagyok, és persze örülök minden lájknak, de nem az vezérel (vö. lájkkurva), az RSS listámat két perc alatt leürítem, és nem zavar az se, hogy a Pocket olvasatlan már megint egy hónapja hegyekben áll. Ja, és mákos lepényt se eszek minden reggel az energiaital mellé, tiltja az EU.

De van, amit nem tudok visszautasítani.

- Nincs kedved előadni erről? - kérdezte egy New Tech Meetup után Kelt, akinek megmutattam a csodaledjeimet.
- De - vágtam rá azonnal.

rmjv-terrayfoto.jpg

Egy rutinos függő, annak ellenére, hogy elepedne a lehetőségért, előbb eljátszotta volna, hogy kicsit gondolkodik, aztán szabódna, mert ha jól emlékszik, pont akkor lesz a gyerek szülinapja, majd megnézi a naptárban, persze egyébként szívesen, 90% eséllyel igen, jövő hét elején emailben megerősítem.

Én még az őszinte szakaszban vagyok, lelkesen ráharapok azonnal. De kétségtelen, hogy csúszok bele. Előadás-függő lettem.

Mazsi a minap megkért, hogy adjak elő a MeetOFF-on, mert több előadója is hirtelen lemondta a szereplést. Mivel semmi nem volt belém szorulva, amit világgá akartam volna kürtölni, illetve annyi szakmai becsület még van bennem, hogy ötödszörre nem állok ki ugyanazzal haknizni, továbbá a határidő is rövid volt, kicsit puhítania kellett: elvitt egy nagyon rossz előadásra, söröket fizetett nekem, és bár Twitterről már ismertem, de élőben is jófejnek adta elő magát - ismét nem tudtam nemet mondani.

Ezzel az előadással megszenvedtem. Nehezen sikerült épkézláb témát találnom, azt valamiféle narratívára felfűznöm, és pont egyéb dolgaim is voltak a felkészülésre jutó pár napban, de egy függő minden nehézséget leküzd, ami a cucc útjába áll.

Abban az egyben bízhatok, hogy nem vagyok jó előadó, dadogok és hadarok, és többet nem fognak felkérni. Anonim előadásfüggők klubjába elmennék, de ilyen egészen biztosan nincs, képzeljük el, hogy kiáll a beteg középre, és azt mondja:
- Laci vagyok, 35 éves és előadásfüggő. Most arról fogok nektek beszélni öt percben...

Azt hiszem, csak pár vicces ábra kéne, meg egy-két grafikon, és ebből a blogopsztból egy egészen jópofa előadást ki lehetne hozni. 

3 komment

Címkék: marketing függőség önköldöknézegetés

Zútlevél 2015, helyzetjelentés

2015.07.03. 13:42 ern0

Jelentem, már nem fáj, csak csíp. Még rutinosan összezár a bürokrácia az állampolgár előtt, és nem túl jelentős anyagi kárunk is származhat abból, ha nem 100% felkészültséggel futunk neki, de semmi komoly.

A gyerek útlevele mindjárt lejár, és bár EU-n belüli mászkáláshoz nem kell, de nincs még személyije, csináltassunk neki újat.

Gondoltam, ha a Sziget Fesztiválnak van mínusz harmadik napja, akkor ez a projekt is megérdemel egy ráhangolódást, így beugrottam a helyi okmányirodába, és megkérdeztem, hogyan kell kivitelezni a dolgot.

 • Mondták, ha a régi útlevél nem járt le, az elég, ha lejárt, anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, lakcímkártya. A gyereké. Magyarországon a gyerekenek alapból nincs személyijük, viszont a fiamnak van egy még érvényes útlevele, ezt az akadályt a megkerüléses technikával hárítottuk.
 • A gyerek útlevelének elkészítéséhez mindkét szülőnek jelen kell lennie.
 • De ha az egyik szülő ír felhatalmazást, akkor a másik szülő eljárhat egyedül. Kaptam egy ötödik generációs fénymásot papírt, amin a rajta van nyilatkozat szövege, csak ki kell tölteni és alá kell írni.
 • Az útlevél elkészítése 20 munkanap, plusz postázás, ha ennél gyorsabban kell, akkor rá kell dobni egy kis extra zsetont, és irány a központi okmányiroda, mert csak ott van gyorsaság. Számolgattam, gyorsabban kell.

A szülői nyilatkozathoz összegerebélyéztem az adatokat, és legépeltem újra szépen, nem vagyok kényszeres, de valahogy rosszul esett volna, ha a széjjelfénymásolt papír kipontozott helyeire kellett volna beszorongatni a betűket. A doksit átküldtem Egyik Szülőnek, aki kinyomtatta, aláírta, hazahozta. Szóltam a gyereknek, hogy feküdjön le, mert másnap korán fog kelni.

Ma reggel felkeltettem a gyereket korán, hogy korán a központi okmányirodába érjünk, egy életben elég egyszer megtapasztalni azt, hogy nyitás után 5 perccel érkezel, és már negyvenen vannak előtted.

A Központi Okmányiroda 15 perccel a hivatalos nyitva tartás előtt nemhogy nyitva, de tele volt, legalább 10-15 perce már dolgoztak. Állami cégtől ez meglepő, például nálunk a Posta reggeli nyitásához atomórát lehet igazítani, nem lennék mostanság a helyükben, biztos megzavarta őket a szökőmásodperc.

Mondtam a fiamnak, üljön le szép kényelmesen, lesz most egy kis ideje, de alig játszott le két kör 2048-at, már hívtak is minket.

 • Csináltak róla fényképet.
 • Megpróbáltak ujjlenyomatot venni, egyik kezéről sikerült, másikról nem. Nem számít mondta az ügyintéző, úgyis még 14 éven aluli.
 • Át lettünk irányítva a másik ügyintézőhöz, aki a továbbiakat bonyolítja.

Már egy játékot se tudott a gyerek végigjátszani, sorra kerültünk.

 • Nem jó a szülői nyilatkozat, mert vagy kézzel kitöltöttnek kell lennie, vagy két tanúval kell aláíratni.
 • Szerintem ez hülyeség, miért váltaná ki a kézírás a tanúkat, elképzelem, hogy a szülő, aki külföldre akarja szöktetni a gyerekét a házastársa elől, azon csúszik el, hogy nem tud egy papírt kézírással kitölteni - mert persze senki nem ellenőrzi azt.
 • Viszont itt sokkal szebb formanyomtatványt kaptam, címeres fejléccel.

A gyereket hazavittem, munkahelyén egyik szülőt felkerestem papír kitöltésének foganatosítása végett, és mivel hemzsegtek a tanúk, illetve a formanyomtatványon ott volt a hely, kettővel még pluszban alá is írattuk, aztán visszarobogtam.

A portás adott "visszatérő" jegyet, de a sorszámosztó gépnél rutinosan húztam simát is, és ez bejött, mert a simával előbb sorra kerültem, a fényképes ügyintézőhöz, aki azonnal átirányított egy kettes fázisúhoz.

 • Mivel nincs ujjlenyomat, csak 1 évig lesz érvényes az útlevél, ha lenne ujjlenyomat, 5 évig lenne az.
 • Ha postázzák, még plusz pár nap, vagy be lehet menni érte, minden külön értesítés nélkül.
 • Azért felírták a telefonszámomat.

Szóval nemsokára lesz útlevél, de jövőre mehetünk egy újabb kört, remélem, addig kinő az ujjlenyomata a gyereknek.

Ha a fővárosi autós közlekedés nem lenne katasztrófa, meg se kottyant volna az egész, mert talán az eddigiekből nem tűnt ki, de a Központi Okmányiroda, azaz új nevén a KEEKH Személyes Ügyfélszolgálat elég flottul működik: előbb kinyitnak, sok ügyintéző van, normális tempóban tudnak dolgozni. Kipróbáltabb versenyzők már a Nyugaton érezhetik magukat.

Mára ennyit, jövőre veletek ugyanitt!

Szólj hozzá!

Címkék: őszinte elismerés2.0 magyarország2.0

Sikertörténetek: rezsicsökkentés és internetadó

2014.10.29. 11:00 ern0

Engedjétek meg, hogy röviden méltassam azt a politikai marketing terén nyújtott kivételes teljesítményt, miszerint viszonylag rövid időn belül nem is egy, de kettő olyan, egész életérzést, politikai programot magába sürítő, ráadásul frappáns módon egyszavas jelmondatot sikerült megalkotnia pártunknak, amelyek mindegyike - bár ellenkező előjellel - soha nem látott embertömegeket tud megmozgatni.

Rezsicsökkentés

Csodafegyver, 90-es IQ vagy 150 ezer Ft nettó jövedelem alattiak azonnal megértik és magukévá teszik. Lehet ragozni, pl. rezsiharc, rezsidémon, de minek. Egyszavas ballada Walt Disney módjára happy endre kifuttatva: a szóösszetétel első tagja felveti a problémát: nyomor, számla, hóvége, amit a második azonnal megold: kevesebb lesz, több marad, habzsi-dőzsi, süti-ropi-tánc, avagy eszünk-iszunk-szivarozunk.

Meg kell említeni, hogy a lebonyolítás is első osztályúra sikerült, ugye, a kormány nemcsak előírta a szolgáltatóknak, hogy mennyivel csökkentsék áraikat, hanem hogy jobban belássák a csalán férfiasságra gyakorolt gyógyító hatását, még szelfit is kellett publikálniuk viszkető rúdjukról, jelesül feltűnő színnel rá kellett írniuk a számlára, hogy mennyivel lettek megrövidítve.

Praktikusan persze a rezsicsökkentés nagyjából semmit nem ér, a legjobban a magas rezsijű háztartások jártak jól, a kisjövedelműeket a 27%-os ÁFA sokkal jobban érinti stb.

Internetadó

Az internetadó kitalálásának közvetlen oka nincs, szükség nemigen van rá, mert az ebből befolyt adó kiszorítható volna fél stadion árából, mások szentül hiszik, hogy az USA-kitiltásos korrupciós botrányról akarják elterelni a figyelmet, de ez kb. annyira hatásos, mintha arról, hogy bepisiltünk, úgy akarjuk elterelni a figyelmet, hogy be is kakszizunk. Az elméletem az, hogy a pozitív marketing triviális feladatán felül - erre alkalmas ellenzék híján - a kormánynak magának kell gondoskodnia arról, hogy kritikus hangok is teret kapjanak. Ezen törekvést két eszközzel érik el: diplomáciával (aktív és passzív EU- és USA-ellenesség, Norvég Alap zaklatása stb.), és a lakosság mozgósításával. Utóbbi eszköze az internetadó.

Nyelvileg egészen hasonló a rezsicsökkentéshez. A szóösszetétel első tagja a csillogó okostelefonokat, barátok által küldött vicces macskás képeket idéz fel képzeletünkben, amit az utálatos, sőt, riasztó jelentésű második tag egyszerűen megsemmisít.

Az internetadó a rezsicsökkentés továbbfejlesztett változata, úgy adóztatja meg a szolgáltatókat, hogy az közben a felhasználói árak nem csökkennek.

Ebből is látszik, a célcsoport a középosztály, akiket ahogyan pár százalék kiadás-csökkentéssel nem lehet megnyerni, úgy párszáz forint plusz kiadással sem lehet megriasztani. Igaz, eredetileg nem volt 700 Ft-os korlát, így egy átlagos háztartás 50-60 eFt internetadóra számíthatott volna, ami már számukra sem elfogadható, de valószínűleg ezzel sem az volt a cél, hogy azzal rémisztgessék a lakosságot, hogy ennyit kell majd fizetniük, mindenki tudta, hogy ez az összeg hibás, hanem inkább az, hogy az adó irreális mértékéből minél jobban kitűnjön: ez az ötlet is abszolút végiggondolatlan, akárcsak a kormány többi ötlete, amelyek hasonlóan előkészítés és mindenféle körültekintés nélkül születtek (persze kivéve azokat, ahol le kellett nyúlni valamit - trafikmutyi, szerencsejáték-koncesszió), így az internetadó túlmutat önmagán, felidézi a kormány összes többi hibáját, bűnét.

Az internet kipécézése azért is volt jó választás, mert a megtestesült antitézise magának Orbán Viktornak: idegen tőle (modern technológia, nemzetek feletti közösség, testiségtől mentes, tisztán szellemi dolog) és veszélyes rá (szólásszabadság, tájékozottság, humor), ráadásul ez az egyetlen dolog, amely minden középosztálybelit érint így vagy úgy: sokaknak munkaeszköz is, de szinte mindenkinek szórakozási forrás (Facebook, YouTube, sorozatok letöltése, Skype stb., és persze okostelefon sincs internet nélkül), így ebbe a mindenbe tenyerel bele.

Csak gratulálni tudunk a kormánynak a két hívószó kitalálásához, kivitelezéséhez. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

113 komment

Címkék: politika politoly abszurdisztánia internetadó rezsicsökkentés

Aki a Szabad Magyarország díjat idén kapja...

2014.08.04. 16:49 ern0

Aki a Szabad Magyarország díjat idén kapja, az nem más, mint az, aki Orbán Viktor elhíresült tusnádfürdői, "A munkaalapú társadalom kora kezdődik" című beszédét írta, előkészítette.

Indoklás: a beszédíró megtalálta az egyetlen lehetséges módot, miként feketítse be Orbán Viktort az EU és a demokratikus világ előtt: hogyan bizonyítsa rá azt, hogy nem demokrata.

Amíg a választott kormány intézkedései jogszerűek, addig a rendszer jogi úton támadhatatlan, a kétharmados parlamenti többség ha kell, alkotmányba is foglalja akár a legmeredekebb dolgokat is. Itt nincs mit tenni. Az EU nem tud mit kezdeni efféle esetekkel (ld. Berlusconi). Az emberek unják a politikát, még ha ezrek is vonulnának az utcára tüntetni, este hazamennek, a Közgép pedig másnap megint megnyer egy pármilliárdos kiírást. Itt sem várható eredmény.

"A harc útja: ügyesen támadni az ellenség gyenge pontjait" - mondja a tanítás. A gyenge pont: Orbán Viktor olthatatlan elismerés utáni vágya. Ügyesen támadni: szájába adni egy vállalhatatlan gondolatot, elrejtve, álcázva, nem feltűnően. Ezért a szövegíró megírta az "Én, Orbán Viktor fújom a passzátszelet" című nótát, kitalálta az "illiberális" hívószót (biztos még emlékezett rá, hogy Orbán Viktor mennyire brilliánsnak tartja az efféle szavakat, lásd "a választás eredménye nem illegitim, de illegális"), ami ráadásul a liberálisok hergelésére is kiválóan alkalmas - ennek a mixnek egy vanabi konzervatív államférfi nem tud ellenállni. Nagy önteltségben hősünk nem vette észre, hogy míg eddigi beszédei, egyes mondatai (pl. "oszt annyi") csak utaltak rá, és elemzőknek kellett kihámozni belőle, hogy nem híve a demokráciának, ezzel a beszéddel ő maga mondta ki magáról ugyanezt egyértelműen. Ami nagy csúfság, főleg hogy nemcsak büszke rá, de még követendőnek is tartja. Touché.

Még egyszer, gratulálunk a szövegírónak, hibátlan munkát végzett.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrati abszurdisztánia orbán viktor

Új ítéletet hozok a Tokaj Kereskedőház szar-ügyében

2014.07.10. 10:02 ern0

Gondolom, ismeritek a sztorit, Uj Péter 2008 januárban ezt írta a Tokaj Kereskedőház borairól:

Nem csak az íz miatt, pedig az is elég volna, simán, egy kiadós zokogáshoz: savanyú, buta, eloxidált izék, rossz minőségű, mindenféle resztlikből összehordott alapanyag, szürkerothadás plusz egy kis szerencsi cukor, dohos hordók, hanem hogy itt tartunk még mindig, tizennyolc évvel a kommerszek után, magyarok százezrei isszák büszkén, sőt, áhítattal a szart; ez van megetetve (itatva) a sokat szenvedett néppel, és legalább kétszer (vö.: állami vállalat) meg kifizettetve vele, be van magyarázva a legsuttyóbb demagógiával, jobbról és balról is, bőven, hogy ez a nemzeti kincs, ezt így kell csinálni, mindannyiunk pénzéből, és ez nekünk jó, nagyon jó, és végül még jó pofát is kell vágni hozzá, ünnepélyeset. Így alázza meg az ország lakóit (alattvalóit) a görénykurzus fél liter alkoholtartalmú italon keresztül.

Forrás: Népszabadság

A Tokaj Kereskedőház beperelte az újságírót a cikk miatt, akit a magyaroszági bíróságok frankón el is meszeltek rágalmazás, majd becsületsértés címszóval, egészen Strasbourgig kellett menni, hogy kiderüljön: a "szar" vélemény, és mint ilyen, szabadon hangoztatható. (Azért azt megnéztem volna, amikor UP bocsánatot kér egy üveg aszútól.)

A strasbourgi felmentő ítélet indoklása hibás, kénytelen vagyok felülvizsgálatot eszközölni.

Az ítélet hibás volta ma reggel derült ki számomra, amikor elcsíptem egy erősen PR-szagú riportot a Jazzy reggeli műsorában. Amikor bekapcsolódtam a műsorba, éppen a Tokaj Kereskedőháztól beszélt valaki arról, hogy

 • a cégnek új menedzsmentje van,
 • akik belső auditot rendeltek el, ennek során feltárták, hogy több esetben megszegték az előírásokat, különböző évjáratokat és fajtákat házasítottak, ezért az összes tételt felülvizsgálják,
 • továbbá már folyik a technológia korszerűsítése, például beruháztak modern hűtőtartályokra.

Akit lemaradt erről a PR-műsorról, az elolvashatja ugyanezt a Tokaj Kereskedőház weboldalán, de inkább a Népszabadság témába vágó cikkét javasolnám a képbe kerülés végett. A rádióinterjú slusszpoénja a lekonf volt: "X.Y-t, a Tokaj Kereskedőház jogi képviselőjét hallhatták". Nem egy marketinges, nem egy borász, nem a termelésvezető, vagy nem a cégvezető hivatott megjeleníteni a céget, hanem a jogi képviselő. Úgy érzem, ezen a PR-on még kicsit reszelni kell, mindenesetre a Tokaj Kereskedőház új vezetésének sok sikert kívánunk a munkához. Úgy a borászatihoz, mint a jogihoz.

Összefoglalva: a Tokaj Kereskedőháznál pancsolták a borokat és nem volt megfelelő a technológia sem. Nos, nincs más hátra, mint hogy fentiek alapján levonjam a következtetést: amikor Uj Péter "szar"-nak nevezte a Tokaj Kereskedőház borait, nem a véleményét fogalmazta meg, hanem tényt állapított meg.

Szólj hozzá!

Címkék: abszurdisztánia bor fogyasztóvédelem

Mit is akartok a buziktól?

2014.07.07. 15:51 ern0

Hetero vagyok, mióta felágaskodott az értelmem, a lányok érdekelnek, visszatekintvén legényéletemre, leginkább a helyes kis alacsony magyar lányok, kerek fenekű, barna hajú lányok, hej! Aki nálam jobban hetero, az csal. Ezt érdemes előre leszögezni, nehogy az legyen, hogy a magamfajtát védem, nem. Merthogy azokhoz szólnék, akik a hétvégén kimentek a fölvonuló buzikat gyalázni.

Hát ti mi a rossebet csináltok? Én csak azt látom, hogy ott vonulnak a buzik, akiknek van ez a rendellenességük, hogy rossz felé kanyarodik a szerszámjuk. Régebben ezért az ostobák abajgatták őket, de erről lassan leszoktak, mert a buziság se nem fertőző, se nem gyógyítani nem lehet, de még olyan nagyon nem is kínoz, egyre komfortosabb manapság buzinak lenni, szinte már ők is elfeledkeznek róla, csak amikor otthon teregetnek, ott veszik észre, nem kerül a szárítókkötélre melltartó. Ezért a a békességért ők most hálásak, és örömükbe' felvonulnak, és velök megyen jónéhány hetero is, akik szintén örülnek, hogy immáron senki senkit nem háborgat ilyen apróságok miatt. Azok is mennek, akik csak szeretnek így zenére masírozni, ráadásul ingyen, fene a jó kedvüket.

De ti mi az ángyom térgye kalácsát kerestek ott? Ott óbégattok oldalt, hogy ez így nem jó, meg úgy nem jó, mert nem lesz gyerekük. Hát normálisok vagytok? Hogyan lehetne gyerekük a buziknak már? Majd ti csináltok nekik? Meg azon jajongtok, hogy ez lesz a kötelező. A buziság. Hát elmentek nektek otthonról? Hát hogy' az égbe lehetne ezt megcsinálni? Felsorakoztok szépen a Fő téren, aztán minden második letérdel, a párja meg mögé áll, hajrá, aki meg nem, azt ütik korbáccsal, hogy csináld már, hékás?

Komolyan mondom, nekem ég a pofám, micsoda haszontalanságokon pörögtök. Mert ha kimentek a Békemenet ellenibe, és azt kiabáljátok, hogy nem köll az orosz erőmű csilliós hitelből, az rendben van. Vagy ha a Bajnai majálisára mentek, és odakiabáltok párszor, hogy adja vissza a libások pénzét, az is rendben van. Ezekre van esély, hát, ha nagy nem is, de ki lehetne vitelezni, főleg, ha Orbán meg Bajnai elhúzna a véres alkonyatba. (Akkor már Gyurcsány is, nehogy arra hivatkozzon majd, hogy nem kérte ezt tőle senki.)

De hogy a buziktól mit akartok, az nem világos. Miért csak tőlük? Miért nem vonultok fel a heteró legényemberek ellen, a buzikhoz képest többen is vannak, meg könnyebben lehetne családjuk, gyerekük? Vagy miért nem öltöztök ki szépen, fogtok virágot a kezetekbe, és veszitek célba a szingli nőket, hogy huncutságokat súgjatok a fülükbe, aztán ahogy jönnek sorra a dolgok, végül boldog családot alapítsatok?

Vannak ezek a mésékelten vicces gyerekek, akik azt mondják, hogy biztos látens buzik vagytok, haha, de jót nevettem ezen, nagyon szellemes, csak nem igaz. Én inkább azt keresném a helyetekben, hogy ki ültette bele a bogarat a fületekbe, ki volt az, akibe annyira szerelmesek vagytok, hogy képes volt világ marháját csinálni belőletek, lélekszakadva rohantok olyanok ellen morogni, akikkel semmi dolgotok, sőt. Ha kényszerít titeket erre, akkor kóstoltassátok meg vele a férfiszerelmet, ha nem, akkor csak hagyjátok ott, keressen más barmokat.

Ti pedig üssétek el valami hasznosabbal az időt ebbe' a bitang melegbe', a vízbe bele szokás mászni, a sörből meg inni köll, ne keverjétek össze!

313 komment

Címkék: abszurdisztánia hét műtárgya homo

Talma kesztyűje

2014.03.20. 08:42 ern0

Felhívott egy régi barátom, mert technikai problémái adódtak a weboldalával, amiről úgy gondolta, hogy én csináltam neki, miközben pedig nem. Mondta, hogy a közeljövőben újat szeretne csináltatni, segíthetnék neki ebben is. Kicsit beszélgettem vele, próbáltam felzaklatni, hogy mint kereskedő (bútor, régiség), az internet számára nem valamiféle egzotikus technikai újdonság (a kiemelt szavakból egy sem áll meg), hanem az üzletének a fő színtere. Ezért ha tetszik, ha nem, bele kell rázódnia legalább annyira, hogy csak néha kelljen valakinek a tanácsát kérnie. Persze rátolhatná a teljes melót egy social média szakértőre, de az ember a fő tevékenységét nem szokta kiszervezni. Nagyobb cégek gyakran követik el ezt a hibát, vesznek húsz deka szociálmédiát a boltban, aztán csodálkoznak, amikor a parizer vége jut nekik.

Erre a lelketlen marketingre találtam egy példát, a Tescoét. A két kép közül az elsőt e-mailben kaptam (pontosabban a spam folderem átnézése közben találtam):

talmakesztyu-email.png

A másik a beharangozott Facebook-oldalon volt:

talmakesztyu-facebook.png

Amire felkaptam a fejemet, az az e-mail tárgya: "Kérdezzen Talmácsi Gábortól és nyerd meg dedikált kesztyűjét!". Nem értek a marketinghez, de ha már az sem tiszta, hogy tegezzük vagy magázzuk a közönséget, akkor sok jóra nem számíthatunk. Az pedig, hogy ez a két banneren, de egy mondaton belül sincs eldöntve, a munkavégzés alaposságát jelzi.

A vizuális kivitelezés is hasonló odaadást sugároz: átgondolatlan színvilág (narancssárga ruha a rikító bordó előtt), feszélyezett műmosoly -- valahogy az az érzésem, hogy a két kreatívba fotózással együtt nem raktak bele több fél óránál.

Az akció tartalmáról most nem értekeznék, nem vagyok képben, mennyire nagyszerű dolog Talmával facebook-chatelni egy órácskát, és ha az anyukám elküldene dedikált Talma-kesztyűt vásárolni, akkor sem tudnám, mennyi pénzt vigyek magammal.

Azért remélem, a PR-manager szép PowerPoint-prezentációt készített az eredményekről, és megkapta a nagyszerűen sikerült social media kampányért a megérdemelt prémiumot!

Szólj hozzá!

Címkék: marketing újmédia hét műtárgya