Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

Megmondom az Indexről a frankót

2020.07.27. 18:44 ern0

Hirtelen mindenki Index-szakértő lett, és mivel kétszer is dolgoztam a cégnél (igaz, a fejlesztésen, de kicsire nem adunk), ideje, hogy én is megszólaljak, meg persze ki nem használná fel a lehetőséget egy kis bennfenteskedésre, főleg hogy nagyjából ez az utolsó lehetőség rá.

Nehezíti a dolgomat, hogy egészen jó cikkek is születtek a témában (hirtelen ezeket ajánlom: D. Tóth KrisztaMérce, Széky János, Válasz online), az ezekben megírtakat nem szeretném elismételni, így más megközelítésből kell a témát megfognom. Viszont ez sem könnyű, mert a kormánypropaganda kimaxolta az alternatív megközelítést: leleplezték, hogy az egészet Gyurcsány Ferenc találta ki - amúgy logikus, az utóbbi időkben semmi hír nem jött felőle, gondolom, ezen dolgozott reggel, éjjel meg este. 

Szerény véleményem szerint ez az egész a Fidesz, egészen pontosan a megújult profilképű Orbán Viktor akarata volt, hogy efféle történjen, függetlenül attól, hogyan is történt. 

Ott volt a Népszabadság ügye azt is a kormányra és Fideszre kenték (...)

(vadhajtások.hu komment részlet)

Egy közepesen rossz párhuzammal mutatom be, miért is gondolom így.

Pár éve sok autó visszapillantó tükrén himbálózótt CD lemez, mert elterjedt a tévhit, hogy az visszaveri a sebességmérő radar jeleit, ezzel összezavarva azt. Ez persze nem működik, a radar jeleinek összezavarására aktív eszköz kell, mint amilyet Lázár János használt a szolgálati autóján. Ha pedig egy mérés, észlelés zavaros, akkor nehéz igazságot tenni. A lézeres sebességmérés néha másik autó sebességét észleli, vagy egyenesen a szembejövő forgalomét, praktikusan jól teljesít, de nem száz százalékosan megbízható.

Néhány országban a rendőrség egyszerű módszerrel szűri ki a gyorshajtókat: minden autót lefotóz egy útszakasz behajtási és kihajtási pontján, ebből kiszámolja az átlagsebességet. Ha nyolckor felhajtottál az M1-re Budaörsnél, fél kilenckor pedig kihajtottál Győr mellett, akkor nem százharminccal mentél. Az, hogy közben mit csináltál, érdektelen, csak technikai kérdés, melyik kanyarban mennyire lassítottál.

A hasonlat megfejtése: ha a NER kinevezi az Index igazgatótanácsába a saját emberét, majd két hónap múlva nincs független Index, akkor a folyamat mikéntjén kár vitatkozni, főleg mert zavarják rendesen a mérésünket, némelyek csak CD-vel (azaz nagyon gyenge lábon álló érvekkel), mások profi lézeres zavarókkal.

GG valószínűleg elhitte, hogy ő, mint nagytudású tanácsadó Superman, a reklámguru segítségével majd jól átszervezi a veszteséges lapot. Az egy dolog, hogy a tervüknek valószínűleg sok eredménye nem lett volna, de mint kiderült, a lap nem volt veszteséges. Csúnyán rájuk égett, hogy ők voltak az Index kicsinálásának elindítói, ami technikailag helytálló, de ha ők észlelték is volna a csapdát, belesétált volna más. Rajtuk elverni a port jó szórakozás, és ezt a szórakozást semmiképpen nem akarom elrontani, de az egész balhét semmiképpen nem lehet rájuk húzni.

Bodi ténykedésébe nehezebb a jó szándékot belelátni, a legvalószínűbb, hogy egyrészt túl komolyan is vette magát, másrészt nyomás alatt cselekedett - lelke rajta. Az epikus bénázást is felvehetjük a repertoárjába, de még így is nehéz elképzelni, mi történhetett az Index igazgatótanácsában az ügy kipattanása után:
- Meg kellene nyugtatni a kedélyeket. Mit csináljunk?
- Rúgjuk ki a főszerkesztőt!

Valószínűleg a Népszabadság-féle bezárás, és az Origo-féle névbitorlás helyett egy harmadik típusú megoldás, az "Index Lite" létrehozása volt a terv, aminek azonban a sebessége és a végállomása már nem derült ki, mert a szerkesztőség nem volt hajlandó asszisztálni hozzá. Amúgy a nagy zajban egyedül nekik hiszek maradéktalanul, egyrészt van köztük 4-5 ember, akiknek egyenként is hitelt adok, másrészt feltehetőleg nem szeszélyből mondtak le a karrierjükről, gyakorlatilag a szakmájukról. Sebaj, a stratégiai cél így is megvalósult: már csak pár nap, és nincs független Index

Kíváncsian várjuk, ki lesz a következő (tippünk: 24.hu), mikor kerülnek sorra (tippünk: választásokig mindenképp), és milyen úton-módon lesznek kicsinálva (tipp: maszatolva).

(Disclaimer: 2001 körül az Indexnél dolgoztam, 2006 körül az Indánál. GG haverom, az Indexen kívül is dolgoztam vele együtt. Supermannel egyszer beszéltem, az Index buliján GG mutatott be neki. A felmondott szerkesztőség tagjai között is vannak ismerőseim, barátaim.)

3 komment

Címkék: index elmondhattam enfarok hírelemzés2.0 hisztéria történelem abszurdisztánia konspiráció hét műtárgya homoszexuális

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr4116078410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.28. 08:23:06

Mondjuk ezzel az index fejlesztésén dolgoztam dologgal azért annyira nagyon nem dicsekednék.
Van ugyan pár jó dolog, de nagyon sok minden katasztrofális így 2020 tájékán. Lásd Pl. a blogketrec cikkeit megjelenítő javascriptes macskahányás illetve az index2-es javascriptes macskahányás. Az előbbi csúcsidőben konkrétan lehetetlenné teszi a cikkek megjelenítését mert a homokórázás az egyetlen funkció amire képes, így ha meg akarod nézni a cikket, jobban jársz ha a guglival rákeresel a blogra.

Ugyanakkor én legalábbis utoljára akkor láttam ilyen tömeges felállást, amikor egy cég egy része alakított egy másik céget ahová átvitte az emberei jó részét. Egy vezetőváltás után ritkán áll fel a csapat, max. akinek nem tetszik a dolog az keres új állást, és amikor már van hova, akkor elmegy. Persze egy szoftverfejlesztőnek manapság sokkal nehezebb állást találnia mint egy ballibbant újságírónak. Ja bocs, nem is.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2020.07.28. 10:18:30

A publikus weboldalon (aka index.hu) meg a szerk. rendszeren nem dolgoztam, ahhoz nem tudok hozzászólni. Amúgy hobbyból vagy alkalomszerűen mindig csináltam másféle programozást is (natív, embedded), és egy ponton úgy döntöttem, hogy a webet hagyom a francba - nagyon jó döntés volt!

Első körben turisztikai site-ot terveztem, amit később az Index elengedett, de tovább vittük a projektet startupként (before it was cool), mindent az előírás szerint csináltunk, azaz a vége epic fail lett.

Második körben az IndaPass PM-je voltam, én menedzseltem a fejlesztő brigádot, ami kicsit fellengzős megfogalmazás, mert egyrészt a fejlesztő brigád az egy szem Marciból állt, aki egy összeszedett, jó képességű programozó srác, így aztán túl sokat nem kellett rajta menedzserkednem (röhögtünk is ezen), másrészt meg, őszintén szólva, nem is igazán igyekeztem.

***

Sajnos, a történet most nem egy másik cégbe történő átvonulásról szól.

mizie 2020.08.06. 08:24:26

Azért a szerencsétlen Szupira, mint reklámguru hivatkozni. Szegény 10 éve alig kap melókat, nem véletlenül adja a nevét ilyen vállalhatatlan dolgokhoz.
süti beállítások módosítása