Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

Rendőrt kell hívni! Rendőrt kell hívni!

2023.05.22. 12:38 ern0

Gourmet trashkontent alert

Csak az olvasson tovább, aki a trash kontentokat kedveli, annak is nem az erős, hanyatt lökő, letaglózó, egyértelmű, egyszerű változatát, hanem azt, amelyik teljes pompájában - paradox módon - csak egy kis gondolkodás, elemzés után mutatja meg magát, miután egy kicsit finom ecsettel lesöpörtük róla a port. További nehezítés, hogy a mű élvezetéhez politikai preferenciáinkat is magunk mögött kell hagynunk, annak ellenére, hogy az elemzés tárgyát képező performansz maga amúgy politikai színezetű.

Az alapműfaj

Veszélyes, etikátlan, ám egyes régiókban, országokban még mindig elterjedt könnyű pénzkereseti módszer az autó elé ugrás kártérítés reményében. Az autósok fedélzeti kamerával védekeznek a csalók ellen, az így rögzített érdekes próbálkozások nagy népszerűségnek örvendenek a videómegosztó platformokon.

Vegyük át gyorsan a műfaj jellegzetességeit:

  • - alattomos műfaj, mert ha nincs videófelvétel, a csaló és a sofőr szava áll egymással szemben egy az egy ellenében, ahol a csaló még aklkor sem veszít semmit, ha nem tudja a történetét elhitetni a hatóságokkal,
  • - egy túl jól sikerült autó elé ugrás komoly sérüléssel is járhat, ami már nem biztos, hogy megéri a csalónak, nem mellesleg a sofőr is komolyabb büntetésre számíthat,
  • - triviálisnak tűnhet, de muszáj megemlíteni, hogy a csaló az akciója rögzítésében ellenérdekelt, a videófelvétellel bizonyított hamis vád miatt könnyen megütheti a bokáját (bocsánat).

Az újító

És amikor azt gondoltuk, hogy a műfajban már nem lehet újat mutatni, akkor jön Bede Zsolt, és megkér minket, hogy fogjuk meg a sörét.

Hősünk amúgy is nagy performerkormánypárti aktivista, a bő évtizede kétharmados parlamenti többséggel kormányzó párt mellett emeli fel a szavát, ami eléggé fura, bár ezen az éghajlaton nem szokatlan jelenség.

Na de lássuk magát a művet.

Fordított nap

Mint említettük, az autó elé ugráló biztosítási csalók legnagyobb ellensége a fedélzeti kamera, még egy rossz minőségű, rossz szögből készült felvétel is azonnali lebukás. Ám Bede Zsolt nem bízza a véletlenre:

- saját maga készít felvételt saját kamerával,
- fel is tölti az internetre,
- és még meg is futtatja a médiában, nehogy valakinek elkerülje a figyelmét.

Tulajdonképpen itt meg is állhatnánk, a performer a saját maga által készített felvételén tisztán látszik, hogy szó sincs balesetről, ő ugrál rá az autóra, a műfaj követelményeinek megfelelően nagyon bénán, nem kell igazságügyi szakértő hozzá, hogy lássuk, mi is történt.

Nyelvi elemzés

Főhősünk nem csak képi, hanem - rendhagyó módon - nyelvi bizonyítékot is szolgáltat arra, hogy valójában nem baleset történt, hanem provokáció. Az performansz kulcs mozzanata a hangos

Rendőrt kell hívni! Rendőrt kell hívni!

kiabálás, ami nem tűnik furcsának, valakit éppen elütöttek, hát segítséget kér. Két apró hiba van ezzel.

1. Kell hívni

Ezt a nyelvi fordulatot akkor alkalmazzuk, amikor kívülállók vagyunk, általános megállapítást teszünk, tanácsot adunk, példák:

- ha lázas a gyerek, orvost kell hívni,
- ha kezd odakapni a rántás, meg kell kavarni,
- ha bűncselekményt észlelünk, rendőrt kell hívni.

Akivel az események történnek, az inkább azt kiabálja: rendőr, segítség, rendőr! Esetleg: valaki hívjon rendőrt!

Jó, ez még lehet nyelvhasználati kérdés, de a következő pont már biztosan nem az.

2. Rendőrt

Ha valakit elütnek és sérülés éri, az nem rendőr után kiabál. Hanem mentő után: segítség, hívják a mentőket! Esetleg: orvos, valaki hívjon egy orvost!

Értékelés

A performansz ötcsillagos, bármelyik irányból közelítünk hozzá, megalkuvásmentes tökéletességet tapasztalunk. Maga az akció tárgya (korményellenes tüntetők bűnözőnek beállítása) és az akció célszemélye (ellenzéki képviselő) is kényelmetlen érzéseket vált ki a szemlélőből, a performansz műfajának kiválasztása (baleseti csalás) eleve top trash, amit a kamerával történő önlebuktatással és a videó publikálásával mégis sikerült fokozni. Jelentős cringe faktor növelés az is, hogy az akció kivitelezése még a vicces videókon tapasztalható bénáskodásokat is alulmúlja, és bár már ennyitől is rég beütött a másodlagos szégyenérzet, a szintén önmagát lebuktató szóhasználat még rá tud tenni egy lapáttal. Remekmű.

Lezárásként tekintsük meg ezt a remek feldolgozást!

Szólj hozzá!

Címkék: stílus hét műtárgya ismeretterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr618076078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása