Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

"A múlt adja meg" Stanley Ukridge a RE:blognak

2007.07.29. 23:15 nzanga mobutu junior

Több mint fél éve tűnt fel a hazai médeia-láp magányos lecsapolójaként, azóta rendszeresen, nagy akkurátussággal szikézi széjjel a különböző hazai sajtótermékekben megjelenő ökörségeket, emellett lassan maga is primer tartalom-gyárrá vált. Még a Goldenblokkbeli sikere előtt, egészen pontosan egy hónapja beszélgettünk el Stanley Ukridge-dzsel, a Verbális Numerák mögött álló ismeretlennel igen kurrens téma2.0król: a médiakritikáról, citizen és hagyományos médiáról, júzer generálta tartalomról, satöbbiről.

RE: Miért kezdtél el blogot írni?

Ukridge: Érdekelt, hogy működik a sajtó, és úgy gondoltam, hogy legjobb, ha nem magányosan teszem, hanem egyből megosztom a közönséggel, amiket tapasztalok. Ez egy médiakritikai blognak indult, de most már beleveszek más közéleti témákat is, amik a sajtón kívül érdekelnek.

RE: És volt valamilyen eset, ami lökést adott ahhoz, hogy elkezdjed?

Ukridge: Nem volt ilyen. Az első sztori, amiről tudósítottam, az a polónium-ügy volt, ami véletlenül pont akkor esett meg Londonban. De ezen keresztül nagyon izgalmas dolgokra jöttem rá, arról, hogyan működik a világsajtó a hard-news kategóriában.

RE: Korábban azt írtad, hogy nem vagy újságíró. Nem is dolgozol sehol a médiában?

Ukridge: Nem, nem dolgoztam soha lapnál sem újságíróként, sem szerkesztőként, sem fotósként. Illetve csak olyan mértékig vettem részt, hogy egy kifejezetten szakmai lap szerkesztő-bizottsági tagja voltam, de ez nem a napi- és közéleti sajtó kategóriájába esett.

RE: Miért Verbális numerák a blog címe, és miért vagy te Stanley Ukridge?

Ukridge: A mottója blognak, hogy "Médiakritika és közélet számokba fojtva." - ezt próbálná kifejezni a Verbális Numerák, de ez amúgy csak egy hirtelen jött név volt. Stanley Featherstonehaugh Ukridge, egy P.G.Woodehouse által írt novellafolyamnak a főhőse, de ez is csak úgy jött, egyszerűen csak szeretek ilyen regénykarakterekben gondolkozni.

RE: Az interjú elején az inkognitód megtartását kérted, és ezt a Verbális Numerákban is tartod. Ennek okáról egy pár szót mondanál, különös tekintettel arra, hogy a citizen journalizmussal - amibe te is bele-bele kóstolgatsz - szembeni egyik ellenvetés a névtelenség, arctalanság. Ha nem inkognitóban tennéd, akkor nem tudnád csinálni?

Ukridge: Nekem személyes és nem strukturális okaim vannak: van saját szakmám, emellett rengeteg minden mással foglalkozom, és nem vagyok benne biztos, hogy mindenütt jól venné ki magát, hogy én ezekkel a témákkal így foglalkozom. Ha megnézzük pl. a külföldi A-listás bloggereket, akkor látjuk, hogy a döntő többségük az újságírásból, a tömegtájékoztatásból érkezik, az írással, újságírással kapcsolatos a munkája, és a neve egy megalapozott brand, amit a blogon folytat, kiterjeszt. Én nem vagyok újságíró, az én nevem nem jelent ilyen brand-et, ami előny lenne.

RE: Most nem, de mondjuk fél év múlva, amikor már x lap szemléz a blogodból?

Ukridge: ...végül is a Ukridge is brand. De egyébként egy kis csapattal újságalapításon dolgozunk, aminek az egyik ága ez a blog. Ha megalakítjuk ezt az újságot, akkor nyilván nem Ukridge-ként fogok szerepelni, de akkor már nem is fog zavarni, mert a mostani tevékenységeimet föl fogom függeszteni. Ami pedig a névtelen újságírást illeti: ha ki lenne írva, hogy Tóth Kázmér vagyok - ahogy ki is van írva, hogy Kovács János, persze nem vagyok az -, akkor mi lenne? Akkor hitelessé válna az a rengeteg minden, amit írok, így meg nem az? Egy orgánum hitelességét a múltja adja meg. El lehet olvasni, hogy miket írok, milyen forrásokra támaszkodok, és ki-ki eldöntheti, hogy mennyire hiteles. Talán az indulásnál számíthat, hogy valaki álnéven bloggol, vagy odarakja a nevét, de ahogy megyünk előre az időben, egyre csökken ennek a jelentősége.

RE: Miért a NOLblogon írsz?

Ukridge: Eredetileg saját blogmotoron akartam csinálni, de aztán úgy döntöttem, hogy szolgáltatónál kezdem, és később átköltözöm egy saját oldalra. Aztán nem költöztem át, mert beszívott ez a bloglét... És azért a NOLblog, mert hiszek abban, hogy a minőségi blogtartalom és az oldschool újságírás között itthon is egyre szorosabbá válik a kapcsolat, és az egyetlen magyar hagyományos média, amelynek van saját blogtere is, az a Népszabadság online és a NOLblog páros.

RE: Ez a prekoncepciód valósággá válik?

Ukridge: Igen, amikor elkezdtem blogolni, akkor a Népszabadság maximum hetente egyszer szemlézte a blogokat, és maximum két bekezdést vettek át a szombati lapszám Fórum rovatába, azóta ez kezd kibővülni, emellett a NOL-on egyre gyakrabban emelnek ki akár címlapra blogbejegyzéseket a többi tartalommal azonosan kezelve. A NOL szerkesztői ráéreztek, hogy mik azok a témák, amelyek a NOLblog-közösséget érdeklik, és nagyon előremutató módon kiemelten foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel: saját anyagot is gyártottak, és minden minőségibb postot kiemeltek.

RE: Sose akartad kibővíteni a VN csapatot egy közösségi bloggá?

Ukridge: Elég individualista műfaj, amit csinálok, és így van ez jól. Viszont valamilyen más módon próbálok valamilyen közösségi dolgot csinálni. Egyre több a minőségi tartalom a hazai blogok között, viszont a blogszféra kiszolgálói, a szolgáltatók, csak a háttér megteremtésében gondolkodnak, esetleg csinálnak egy címlapot, de azt is zömében valamilyen algoritmus alapján frissítik. Szerintem olyan gyűjtőhelyet kellene csinálni, ami csak a minőségi tartalmakra mutat rá, amik egy valamilyen szintet megütnek. Ezzel sokkal több olvasót lehetne becsábítani a blogszférába, ha nem kell x címlapon átverekednie magát, hanem egy kiválogatott tartalmat kap.

RE: Ez feltételez egy szerkesztőséget, amihez emberek kellenek - amihez pénz kell...

Ukridge: Így van, munkáról beszélünk, de első körben nem feltétlenül kell hozzá pénz.

RE: Akkor te hiszel a szerkesztett tartalomban, és nem feltétlenül ebben a népidemokratikus, web2.0s újhippizmusban.

Ukridge: Tök jó dolog a web2.0s újhippizmus, a világon semmi baj nincs vele. De igen; hiszek a szerkesztett tartalomban, és ezért is hiszek abban, hogy az oldschool újságírásnak van jövője, hogyha az minőségi.

RE: A hazai minőségi tartalom elérte azt a kritikus mennyiséget, amire már lehet építeni egy ilyen metaszolgáltatót?

Ukridge: Azt hiszem igen, de lehet, hogy tévedek- Mondjuk, ha bármilyen ügyben az angol, vagy német, vagy francia nyelvű blogokat nézi az ember, akkor bődületes a minőség- és számbeli különbség. Ha pl. a tematikus blogokat nézzük, egészen elképesztően szűk témákban komoly minőségi blogok tömkelege van. Médiakritika területén példaként mondhatom a Biased-BBC-t, ami egy dologgal folgalkozik: a BBC pártosságát leplezi le. Hatalmas olvasótábora van, még angol parlamenti képviselők is olvassák.

/a folytatás/

1 komment

Címkék: wb2drkk interjú2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr50127568

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - zhaoman 2007.07.30. 13:35:31

[...]a szerkesztett tartalomban, és nem ebben a népidemokratikus, web2.0s újhippizmusban?[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wice 2007.07.30. 08:18:11

a featherstonehaugh jo nev, kiejtve "fensó". pg wodehouse rulez.
süti beállítások módosítása