Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

"Azért olyan jó ízlése, mint nekem, másnak nincsen" - Nádori Péter a RE:blognak

2007.05.09. 10:22 nzanga mobutu junior

Magányos, zene-cowboy által fenntartott blogként, csöndben indult, azóta lassan, további fanatikus zenehallgatókkal kibővült csapattal, 'hagyományos', szerkesztett zenei site-tá válva működik a Quart. A Nádori Pétert, a Quart szülőatyját hosszas előkészületek után, sikerült diktafonvégre kapni, és kifaggatni a hogyanról, zenekritika írásról, 2.0-ról és miegyébről.

RE: Kezdjük...

NP: Kérdezz, mit akarsz tudni?

RE: Mindent tudni akarok.

NP: Hogy honnan jött az ötlet?

RE: Például. Jól sejtem, hogy a te agyadból pattant ki?

NP: Jól sejted...[súlyos, több másodperces hallgatás]

RE: Mi adta meg a lökést?

NP: [mély sóhaj]...ennek olyan hosszú története van, hogy nem is tudom, el merjem-e mondani. Igazából a genezise az volt, amikor véletlenül megtudtam, hogy hány pédányt adnak el Magyarországon egy évben egy olyan klasszikus jazzlemezből, mint mondjuk a Bitches Brew...

RE: Hányat?

NP: Sehányat. Lehet, hogy eladnak véletlenül egyet vagy kettőt, de statisztikailag a nullához van köze a keresett számnak. Innen burjánzott fel sok stádiumon keresztül az a folyamat, ami ehhez a site-hoz vezetett.

RE: Próbálom összekapcsolni a kettőt...

NP: [Hangos kacaj]

RE: Kulturális orientálás? Hogy ne egyet adjanak el, hanem hármat?

NP: Ha ideológiát kell gyártani, akkor valami ilyesmi. Emellett én nagyon elkötelezetten gondolom azt, hogy mindenkinek jó lenne, ha sok zenét hallgatna, és azon belül sokféle zenét hallgatna. Jó lenne, ha a zene iránt affinitással rendelkezők találnának egy helyet, ahol sokféle érdekes dologról sokszor van szó.

RE: Nincs ilyen hely?

NP: Szerintem nincs. Illetve nincs másik olyan, amelyik azokat a dolgokat, amiket majd valamikor jól látható kikristályosodott formában meg fogunk tudni csinálni ebben a dologban - azokat más nem csinálja... De ha röviden kell ezt a dolgot összefolalni, akkor természetesen ez úgy szól, hogy "Hát azér olyan jó ízlése, mint nekem, másnak nincsen."

RE: Jó. Ez lesz majd a headline...

NP-RE: [Sátáni kacaj]

RE: Ezt lehet blogszerű, hobbisztikus formában csinálni, és lehet ilyen céges formában is. Eleve ez utóbbi volt a fejben?

NP: Eleve egy site-ot akartam csinálni, aztán egy adott ponton értelmesnek tűnt elindítani blog formában. Tartott egy ideje a fejlesztés, aztán egy szép napon eljött az a pillanat, amikor azt gondoltam, hogy "dehát nem kell azt megvárni, amíg a szerk. rendszer elkészül, hiszen az informatikusok nagy nemzetközi közössége megszülte a megoldást erre a problémára."

RE: Te előtte is foglalkoztál zenekritika írással?

NP: Pályafutásom különböző stádiumaiban foglalkoztam. A Narancsba sokszor írtam zenéről.

RE: Erre nem emlékszem.

NP: Szégyelljed magad. A Wantedba is írtam, amikor még Wantednak hívták. 

RE: Hamár itt tartunk; a Quart micsoda, lehet azt mondani, hogy a magyar web Wantedja? Minek gondoljátok most magatokat, és mi lesz mondjuk négy év múlva?

NP: Nem igazán másokhoz képest határozzuk meg magunkat; az ami a fejünkben van arról, hogy ennek hova kéne fejlődnie az nem úgy alakult ki, hogy másokról mit gondolunk, vagy mit nem. Ha valaki véletlenül nagyon lelkiismeretesen olvasni kezdi a cikkeinket, akkor észre fogja venni, hogy a Pitchfork viszonylag gyakran előkerül, mint hivatkozási alap, főleg mert a fiatalok nagyon hisznek benne és szeretik. Én is nagyon szeretem, de nekem az a műfaji spektrum szűk. Nem véletlenül van felírva a Quartra a jazz és világzene is, mert szeretnénk ezeket is, mint ugyanannak világnak a különböző aspektusait prezentálni. Azt szeretném, ha ezekről is lenne írva az újságba, csak ne úgy, ahogy máshol szokott lenni...

RE: Hogy szokott máshol lenni, ahogy itt nincs?

NP: Máshol úgy szokott lenni...[közben vizet tölt iszik] Tekintélyre tudok hivatkozni. Csináltunk egy interjút az Orszáczky Jackie-vel, ami még nem jelent meg; ő nagyon részletesen beszélt arról, hogy a jazznek a bebop utáni idiómája mennyire borzalmasan beállt, mennyire formalista lett, a zenészek mennyire csak le akarják tolni egymást a színpadról, ahelyett, hogy együtt próbálnának valamit létrehozni. Nagyon sok olyan jazzlemezt lehet mutatni, a legnagyobbak részvételével, amin parádésan zenélnek, közben egy fostalicska. Ennek a jazzről való írásban is kialakult a megfelelője. Ott is megvannak a bevált fordulatok, mindenki "nagyon virtuóz a hangszerén", mindenki "bebizonyítja, hogy kivállóan ismeri a nemtommit", de nagyon hiányzik ebből a megközelítésből, hogy a kultúra szövetébe próbáljuk elhelyezni ezeket a dolgokat.

RE: Ez előfeltételezi, hogy aki mondjuk az elborult holland kollektivista free-jazz zenekarnak a valamijéről ír, az ugyanolyan járatos legyen mondjuk az underpopban, meg az elektronikában.

NP: Persze! Reneszánsz embereket keresünk...

RE: Ti reneszánsz emberek vagytok?

NP: Legalábbis törekszünk rá. Ez óriási nagy kérdés... Aki írt már olyan helyre, ahol lehet kommentezni, vagy ült olyan kocsmaasztalnál, ahol a többiek olvasták az ő írásait, az belefutott már abba az  argumentumba, hogy "hát azér nem tetszett neked aza lemez, mer te ahhoza zenéhez nem értesz, ésha értenél hozzá, akkor tudnád, hogy deaz kurvajó". Ami egy hülye argumentum, tekintettel arra, hogy egy zenének nem csak azok számára kell tudni működnie, akik a legutolsó svéd metalcore banda összes koncertfelvételeit is begyűjtik. Az igazán jó metalcore a műfaji korlátokat keresztüllövi. Persze az is kontraproduktív feltétel lenne, hogy mindenfajta zenéről csak annak a legsúlyosabb szakértői írhassanak, ugyanakkor az se lehet mondani, hogy minél kevésbé ért valaki a zenéhez, annál jobb kritikát tud írni... Egyébként érdekes az, hogy valaki, aki nem rendelkezik előzetes tudással, amivel mondjuk én rendelkezem, mit hall egy adott zenéből. Kísérletezünk azzal, hogy magyar zenéket meghallgattatunk külföldiekkel, akiknek fogalmuk sincs a körülményekről, nem értik a szöveget, vagy lesz olyan, ahol kisgyerekekkel hallgattatunk klasszikus rockzenéket. Ez természetesen nem kritikaírás, viszont érdekes.

RE: Mondtad, hogy van valami a fejekben, hogy hova kéne ennek fejlődnie. Hova kell fejlődnie?

NP: A következő nagy lépés, aminek különböző technikai és jogi előfeltételei vannak, az az, hogy legyen a zenesite-on zene, aminek a lehetősége bele építve ebbe a rendszerbe.

RE: Fizetős szolgáltatásról beszélünk? Csak azért kérdezem, mert ilyen van. Miért érné meg nekem a Quartról letölteni az iTunes helyett?

NP: Leszámítva azt az apróságot, hogy az iTunesról nem tudsz letölteni, ha magyar vagy, olyan dolgot nem hiszem, hogy fogunk csinálni, ami az iTunes-típusú dologgal menne szembe. Nincs konkrét forgatókönyv, hogy mikor fogunk boltot nyitni. Sokféle dolgon gondolkodtunk, és azt csináljuk, ami a legjobban érdekel minket, a tartalmat, de nem zárunk ki semmit a jövőt illetően.

RE: Cél a betokozódás, felvásárolódás valamelyik médiavállalkozásba? Például ezzel az indexes dologgal mi van?

NP: Ez nem cél, hanem adottság. Annyit el lehet mondani, hogy az Index-szel van egy partneri megállapodásunk, ami arról szól, hogy ők segítenek a növekedésben, amiért cserébe lehetőséget kapnak arra, hogy később esetleg beszálljanak a cégbe.

A folytatásban következik a 2.0...

(Disclaimer: az interjú jegyzője beszállítói státuszban van a Quartnál.)

1 komment

Címkék: interjú2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr3063143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theother side 2007.05.09. 15:11:26

Azért azok a jogi akadályok perpill elég magas, hóval borított hegyeknek tűnnek..nem beszélve a kiadókról
süti beállítások módosítása