Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

twb2krtkj: www.plat.form

2006.03.06. 13:09 nzanga mobutu junior

egy baráti emilben sztahanov elvtárs finom eleganciával utalt arra a ténynek látszó valamire, hogy a re.blog már a startup után rögtön pár fokkal eltért a meghirdetett útiránytól: eltűnt a web2kritikai él. ezúton jelentjük, nem tűnt el, sőt mindenütt körülvesz minket, mint a harmatos tavaszi hóesés, csak a gyerek-business 2.0 építés mellett nehéz a core buinessre koncentrálni.

node, hogy ne szenvedjen túl nagy hiátust a web2kritikai rovat, célozzuk meg rögtön a web2.0 mémtérkép potrohos királynőjét a strategic és user pozisöninget:

"Strategic Positioning:

- The Web as Platform

 

User Positioning:

- You control your own data"

csapjunk a lecsós szeletbe.

a "nem programot adunk, hanem szolgáltatást nyújtunk" mondás részben megegyezik a vállalati informatika területén 90-es években kialakult, akár szemléletmód-váltásnak is tekinthető izével. a különbég, hogy itt nem a vállalati informatikai szervezet léte, hanem platform, és körötte kerengő pénz körül megy a zsezsgés. a program egyszerű és nagyszerű: a PC ésa lokálisan ráhúzott warez szoftverek korának vége; amit eddig dobozban/letöltve megkaptak és ráheggesztettek a gépre, azt a továbbiakban a weben szolgáltatásként is megkaphatják, csak győzzék klikkelésel. a userek nem szövegszerkesztőt vesznek, hanem szövegszerkesztési fícsörrel felajzott webes szolgáltatást használnak. o'reilly odáig konkludál, hogy "The net has replaced the PC as the platform that matters, just as the PC replaced the mainframe and minicomputer."

néhány aprócska repedést vélek csak felfedezni eme gondolatban:

1. a felhasználók a "you control your own data" alatt sosem azt fogják (első körben) érteni, hogy tárold az összes dokumentumod valamelyik kaliforniai szerveren, ahonnan bárhonnan, bármikor elérheted, hanem. a user egy olyan állat, amelyik a kutyához hasonlóan azt a csontot szereti, amelyik a szájában van rágcsálás alatt. deha nincs a szájában, akkoris inkább elássa magának a kert egy eldugott zugába, mintsemhogy visszaadja a gazdinak megőrzésre. a nem használt csont elásva jó, az adat pedig a saját adathordozón eltárolva. ennek a gondolkodásmódnak a megváltoztatásához alapvető agymosáson kellene átverni az emberiségnek számítógépet használó részét. mire ez sikerül, addigra már a web9.4.52  releasnél fogunk tartani.

2. gyakorlati tényként kezelhető, hogy egy átlagos user a gépére felhúzott szoftverek összfunkcionalitásának, csak néhány százalékát használja, a user már csak ilyen állat: mindig töbet akar, mint amennyire szükége volna. upgradeli a ps cs4-et is (bár csak képátméretezésre használta a ps-t a 6.0 verziónál is), soselehettudni alapon feltelepíti az ipari CNC célszoftvert is, és mindenféle useless extensionökkel bombázza széjjel a böngészőjét. a usernek szüksége van a mindenféle sosehasznált funkciók használati lehetőségének érzetére. egy webmintplatform szolgáltatás funkcionalitását tekintve sose lesz olyan szofisztikált, mint egy desktop célszoftver; erre - pusztán performancia szempontból is - teljesen alkalmatlan a böngéző-klienses architektúra. (vagy mire alkalmas lesz, és elég szofisztikált lesz, addigra a web9.4.52 releasnél tartunk.)

3. (sajnos) egyelőre még az a helyzet, hogy a webmintplatform eléréséhez legalább egy böngésző alkalmazásra szükség van. a böngészőből, viszont az anyával ellentétben több van. több, és lehetőleg egymással csak részben kompatibilis, amit az esetleges lokális beállítások még ki is cifrázhatnak. ahhoz, hogy én biztos lehessek abban, hogy az itthoni gépről a weben szerkesztett és neten tárolt dokumentumomat a haveromtól, vagy a kamcsatkai netcaféból ugyanúgy tudom szerkeszteni, valamelyest egységes szabványú böngészőplatformnak kellene léteznie. ez eddig még nem létezik (bár lehet, hogy pont a webmintplatform szolgáltatások fogják kikényszeríteni).

összefoglalva: volt már - még valamikor a, pföjj, web1.0 érában - network pc próbálkozás, valamiért elbukott. ahhoz, hogy a webmintplatform gondolat szétburjánozzon nem fejlesztői és business, hanem felhasználói oldalon kellene a lehető legnagyobb szemléletmódbeli vált(oz)ásnak bekövetkeznie, amelynek a(z egyelőre nem létező) technológiai adottságok alapfeltételei lennének. a gondolkodásmód változása hiányában a net nemhogy nem replacelte a pc-t, de egyelőre nem is tud élni nélküle. a pc és szoftveripar él és virul, és egyelőre nagyon nem akaródzik nekik előreengedni a web2.0s ügyfeleket a BIGMONEY feliratú kasszánál.

ez persze csak idő és tőke kérdése. kurva sok idő, és kurva sok kockázati tőke s.k.

7 komment · 1 trackback

Címkék: web2-kritika hisztéria

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr115390

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: over the counter std test 2017.12.06. 06:06:43

Babakocsi ingyen elvihető! - Giveaway

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.06. 13:54:39

a user egy olyan állat, amelyik a kutyához hasonlóan azt a csontot szereti, amelyik a szájában van rágcsálás alatt.Ez alapvető tévedés, ha így lenne, akkor mitől van az, hogy a 150 millió blogger 99%-ban nem saját szerveren, hanem valamelyik szolgáltatónál bloggol? Márpedig.

Az emberek igenis rábízzák az adataikat a deliciousra, a Flickrre és a Writely-ra. Nekem pl. a writelys anyagaimról backupom sincsen, minek, azt írják, hogy ők tíz másodpercenként mentenek mindent egy az ország másik felében levő szerverükre, tudom ezt überelni? Nem. GMailt használsz-e? A juzerek sokkal nagyobb része használja a Gmailt levelezési backupnak, mintsem a Gmailt próbálná saját gépén backupolni. A saját gép bármikor meghalhat, a juzerek igenis UNJÁK MÁR az állandó backupolást, cédére, dévédére, azt szeretnék, hogy valaki tárolja helyettük, olyan, akiben MEGBÍZNAK. És bárhonnan érhessék el, igen.

nzanga, neked ezzel a bizalom dologgal vannak problémáid, nemde?(Ezesetben keresse fel kezelőorvosát, gyógszerészét, de ne álljon a fejlődés útjába, köszönjük.)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2006.03.06. 15:44:31

1. Egyszerűen webes izét használni q* kényelmetlen.

2. A bloggerek azért máshol bloggolnak, mert saját serverük nincs, de ha van is, arra nem igazán akarnak blogmotort felrakni (vagy nem engedik), de nem is lennének képesek rá, meg aztán együtt blogolni jobb, mint külön.

3. Azért ha egy blog eltűnik adatvesztés miatt, nem sok könny hull utána, talán még az alkotó szeme sarkábul se.

eszpee · http://eszpee.underground.hu 2006.03.06. 15:59:03

Maradva a számozásodnál:

1. Erre nagyjából Sztahanov reagált, igazából saját példával jöhetnék, pont arra használom a GMailt, amire a kommentben írva vagyon, nagy megelégedéssel. Egyébként meg egy analógia: pár év(tized)e elég sokunknak kézenfekvő, hogy bankban tartja a pénzét, pedig mondhatnánk, hogy "a nem használt csont elásva jó, a nem használt pénz pedig saját párnában tárolva."

Nem azt mondom, hogy ész nélkül rábíznék mindent egy lelkes startupra (lásd például: sesblog.hu/archives/individual/016852-20060221.html ), de az általad vázoltaknál azért szerintem jobban állunk.

2. Ez megvan a weben is: egy átlagos user csak pártucat (párszáz? párezer?) siteot használ rendszeresen, aztán mégis ott van neki az egész web a gépén. :)

3. Ja, ez így van, de ezt nem látom igazán a használat brutális akadályának, átmeneti állapotban vagyunk érzésem szerint, max évek kérdése, és megoldott lesz az alap interaktív dolgok általános támogatása. Igazából most is szinte csak az Opera van lemaradva, aki a már TP2ben elérhető 9-es verziónál behozza ezt. (Érzem persze, hogy klasszikusan az ilyen mondatokat szokták papírra nyomtatás után apróra tépni és megenni a gerincesebb önjelölt mérvadók.)

Összefoglaláshoz: az Apple Newton megvolt? Úgy megbukott, hogy rossz volt nézni. A PDA koncepció hülyeség lenne? :) De komolyan: Az NC analógia nem áll annyira, mint első ránézésre azt hinné az ember. Bárki által elérhető kajak sávszélesség akkor még sehol nem volt, eleve nem is feltétlenül nagy távolságokra, hanem irodákra találták ki főleg, ott viszont manapság is simán megtalálható, ha nem is a klasszikus "mindent a szerverről" formájában, de koncepciójában mindenképpen.

Viszont az idő és tőke dologban meg megint egyetértünk.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.06. 16:51:33

ern0,

1. webet használni kényelmes. Próbáld meg a Writelyt pl. Nem 100, de 90%, több, mint kényelmesen használható.

2. a bloggerek azért bloggolnak máshol, mert rájöttek, hogy a webes szolgáltatásdokban meg lehet bízni. Lerohadnak meg minden, ja, de adat ritkán veszik el.

3. Ugyan már, előbb bloggolj, aztán mondj ilyeneket :-) Ez ilyen blogfikázós duma. Nem minden blog aról szól, hogy a gazdája mit reggelizett, de egyébként még az is fontos neki.

pblue · http://pblue.labs.hu 2006.03.06. 18:09:43

szerintem, tartva magam a rövid és indoklástól tartozkodó kommentezési stílusomhoz itt a re.blogon, úgyérzem hogy a fenti post komoly hozzánemértésről tanúskodik, és kb. egyik felvetésével sem értek egyet.

(pl. a böngészők közti különbséget, mint kompatibilitási problémát érvként felhozni megmosolyogtató, annak fényében ha mindezt szembeállítjuk az operációs rendszerek mint platformok átjárhatóságával. és ez csak egy példa.)

a web igenis egy platform, és nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a pcket az átlag háztartásokban kiszorítsák a kvázi-terminálok, legyenek azok settopboxok, konzolok, neadjisten mobil eszközök. a régebbi network computer kisérletek pont azért haltak el, mert nem létezett még ilyen platform, mint amilyen a web. imho

NagyGa1 · https://nagyga1.homelinux.org 2006.03.08. 07:51:14

a user egy olyan állat, amelyik a kutyához hasonlóan azt a csontot szereti, amelyik a szájában van rágcsálás alatt.

Ez bizonyos juzerekre igaz, bizonyosakra nem, viszont vállalatokra mindenképpen igen.

Vállalati IT nagyon nem szívesen ad ki kezéből adatot külső cégeknek, pedig a dotkom boom alat volt erre egy igen erős felbuzdulás: boldog boldogtalan cég próbált válalaltoknak külső szerveren hostolt adatfeldolgozást eladni - persze nem sikerült.

Az okok:
- egyrészt a csontos dolog, plusz hogy külső szerveren levő adatot kicsit nehezebb pl analizálni (Pl biztosítónak megvizsgálni hogy mi a jó / rossz kockázat, ratingileg mit érdemes tenni)
- sok országban törvényileg nem engedélyezik a cégek számára hogy az országhatáron fizikailag kívül legyen az adat
- auditorok nem hiszem hogy csípáznák az ötletet
- külső cégben nem lehet megbízni hogy nem él vissza az adatokkal, bármit is ír alá. Például normális cégek igencsak letiltanak mindenféle webes ingyenmail elérést a céges környezetből, éppen azért hogy ne jusson ki harmadik félhez céges információ.
Gondoljunk bele egy gmailbe. Ha ott a google főmuftik meg szeretnének tudni bármit egy adott cégről, elég egyszerűen megtalálják az oda vontakozó maileket...
- egy ilyen külső szolgáltatás használata szükségtelenné teszi az IT munkatársak nagyrészét. Egy IT (vagy bármilyen) vezető a legritkább esetben szeretné az alátartozók létszámát csökkenteni, sőt, legtöbbször minél nagyobb budget kikényszerítése a cél, amit aztán az utolsó fillérig el is költenek még akár tök fölösleges munkatársakra is, csak hogy a céges politikában nagyobb hatalom látszatához jussanak. (és jövőre is megkapják a zsozsót)
Persze a cégvezetésnek lehet hogy érdeke lenne, de ettől még fényévekre vagyunk. (Ezer dolog miatt)

re pblue:
"a böngészők közti különbséget, mint kompatibilitási problémát érvként felhozni megmosolyogtató, annak fényében ha mindezt szembeállítjuk az operációs rendszerek mint platformok átjárhatóságával. és ez csak egy példa."

Ezt rohadtul nem értem.
Operációs rendszereknél másról szól a dolog. Valamilyen oprendszert mindenképpen használnod kell, nincs más választásod.
Webes photoeditor esetében viszont mondhatod azt, hogy mivel ez csak IE-vel működik, ezért maradok továbbra is jó öreg saját procin futtatott bináris.

Webes oprendszernek előfeltétele egy kvázi végtelen sávszélesség (latencyt most felejtsük el), vagy legalábbis rohadtul nagy a mostaniakhoz képest. (Arról nem is beszélve hogy ha közben mondjuk a képek/filmek/képernyő/dokumentumba pastelt dolgok felbontása nő, akkor az a szükséges sávszélt is értelemszerűen növeli....
Márpedig az egyszeri júzer minnél nagyobb megapixelre törekszik, függetlenül attól hogy van-e róla fogalma hogy érdemes-e 20megapixeles ultrakompakt géppel vesztegetni a tárhelyet.)

Nincs itt komment preview?

nzanga mobutu junior · http://h.underground.hu 2006.03.08. 23:11:41

a dotkom boom alat volt erre egy igen erős felbuzdulás: boldog boldogtalan cég próbált válalaltoknak külső szerveren hostolt adatfeldolgozást eladni - persze nem sikerült.

ezúton kérném meg ern0t, a hajdani ASP fejlesztőt, hogy akár külön post formájában ossza meg ezirányú testközeli tapasztalatait. :)

minél nagyobb budget kikényszerítése a cél, amit aztán az utolsó fillérig el is költenek
mellékszál, de a legtöbb vállalat csak az utolsó 2 hónapban költi el az IT büdzsé fennmaradó 40-50%-át, és rengeteg van amelyik el se bírja költeni.

Nincs itt komment preview?
blumi? s.k.
süti beállítások módosítása