Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

Requiem

2009.08.04. 08:12 ern0

Biztos a hőség ment az agyamra, mert olyan baromságot álmodtam, amit még álmomban sem gondoltam volna. Az SZDSZ utolsó gyűlésen jártam a fiammal (jaj nekem, ha ezt a gyámhatóság is olvassa), amikor észrevettem Uj Pétert, aki egy fotelban terpeszkedett. Megszokottól eltérő haj- és ruhaviselete (egyszínű ing!) arra engedett következtetni, hogy próbált inkognitóban maradni, ő se egy nagy SZDSZ-gyűlésre járó típus, de az utolsón (vajon miből gondoltam, hogy ez az utolsó?) ott akart lenni, így csak vigyorogva biccentettünk egymásnak, nehogy lebukjon a hangja miatt. Az álomból a következő snitt az, hogy egy nagy kanapén ülök valami ismeretlen, de bizonyára fontos funkciót betöltő párttag mellett, akit egyszer csak lerohan a sajtósok hada, kamerák, reflektor, mikrofonok, minden. Egyik riporter megkérdi tőle:
- Mik a tervei, hogyan tudja kivezetni az SZDSZ-t a válságból?
A párttag erre elkezdett valami langyosat nyilatkozni, mire bennem annyira felment a pumpa, hogy eléje ugrottam, és belekiabáltam a kamerákba, hogy "sehogy, a vak is látja, hogy az SZDSZ-nek vége, kaput, ennek a pártnak reszeltek, barmok!".

Ez egy unalmas, fikázó és szakszerűtlen írás (rossz nyelvek szerint ha ezek közül kettő stimmel, azzal már Index címlapra lehet kerülni). Ha Önök nem kedvelik az ilyesmit, kattintsanak máshová.

Magamról annyit, hogy nem vagyok tagja az Igazgatótanácsnak, csak az Informatikai Albizottság szakmai elnökhelyettesének vagyok a főtanácsadója. Bár már ebédeltem együtt a Főtitkárral, sőt, egy éjfélbe nyúló borkóstoló alkalmával magával az Igazgatótanács Elnökével meséltünk egymásnak kissé felfokozott hangulatban inkorrekt zsidóvicceket, nem vagyok benne a pixisben, de még csak az átlagosnál tájékozottabb sem vagyok, sőt. Lehet, pont ezért írom én ezt a cikket, nem nyomaszt a téma alapos ismerete. Tulajdonképpen bármely érettségizett újságolvasó is megírhatta volna, csak a többieknek kicsit több eszük van annál, mintsem ilyen balgaságokkal múlassák a drága időt.

Valmikor a rendszerváltás tájékán, az első szabad választások előtt pár napig ment egy nagyon vicces sorozat a televízióban: estéről estére nagyjából minden induló párt kapott 5 perc időt, hogy a választópolgárok megismerkedhessenek a programjukkal. Először itt találkoztam az SZDSZ-szel. Nem tudom, kit raktak oda beszélni, de üde színfolt volt mondjuk Torgyán Józsefhez képest.

Rájuk szavaztam, máskor is, egészen addig.

Egy startupoknak szóló kiadványban olvastam, hogy a befeketetőket nemcsak az üzleti terv meg a termék érdekli, hanem a dolgozók is, sőt: főleg. Ugyanis ők fogják megtervezni, elkészíteni, marketingelni és eladni a terméket. Mindent ők fognak csinálni, ők a cég. És ha a dolgozókkal baj van, azon nem tud segíteni sem üzleti terv, sem pénz.

Mi úgy gondoltuk, hogy az SZDSZ sosem fog közösködni a Kádár-rendszer működtetőivel. Egyszerűen másik galaxisban élnek. Lehet, hogy nem rossz az MSZP "terméke", de az embereiket nem szerettünk volna többet pozícióban látni, soha nem akartunk venni tőlük semmit (használt autót, ugye). Ezért is volt óriási meglepetés az MSZP-vel történő koalíciókötés. Ráadásul nem valamiféle kényszer szülte kompromisszumos megoldás volt ez, hanem igazi szerelmi házasság: az MSZP-nek az SZDSZ nélkül is megvolt a stabil többsége a Parlamentben. Nem kell nagy politikai elemzőnek lenni hozzá, de az SZDSZ ezzel a lépéssel lenullázta magát, nem azért szavaztunk az SZDSZ-re, hogy Horn Gyula legyen a miniszterelnök - innentől többé nem is szavaztunk rájuk.

Divatos szóhasználattal élve, koalíciókötés az MSZP-vel: epic fail.

De ha még kormánypártként elértek volna bármit is. Valami trükköt kitalálhattak volna teszem azt arra, hogy 100 Ft nettó munkabér ne 245 Ft-ba kerüljön (lehet, hogy tévedek, de nagyságrendileg stimmel). Tehettek volna valamit mondjuk esélyegyenlőség témában, mert az kissé sovány eredmény, hogy a cigányokat újabban romáknak nevezzük. Az se lett volna rossz, ha korrupció tekintetében nem előzik be az MSZP-t (ami azért szép teljesítmény, ha kizárólag a sportértékét nézzük).

Akit esetleg a fentiek még nem riasztottak el, azoknak ott volt a bámulatos hirtelenséggel pártelnökké lett Kóka, akinek egyrészt az üzleti múltja a baj (nem írjuk azt, hogy nyilvánvaló korrupciós ügyei, mert abból csak a probléma van), másrészt meg - ez is szigorúan szubjektív vélemény - az arca a baj, az arc a baj.

Ja, majdnem kimaradt: Demszky.

És még innen is volt lejjebb. Retkes Attila, az utolsó pártelnök nem kevés vidám percet szerzett a közönségenek. Először is, megválasztása után 18.66 másodperccel úgy beszólt Kókának, hogy az erre vágott arckifejezést teszik be onnantól a képszerkesztők a lexikonok priceless szócikkéhez illusztrációként, aztán meghirdette a korrupció elleni harcot, persze annak a környezettudatos, szelektív fajtáját. Az ebből kipattanó termékeny diskurzus később ujpéteri értelemben vett látványos öntökönszúrásba fordult, tudniillik kiderült, hogy nem 150, hanem csak 50 milliót osztott ki gyakorlatilag saját cégeinek Retkes, ami ugye mindjárt más, nem is szólva, ha az a pénz a pályázó cégnek kell a működéshez. (Büszke vagyok, hogy egy barátom fente élesre azt a bizonyos kést. Pedig nem akarta, de Retkes elkezdett vitázni vele, és így egyre több minden derült ki, pontosodtak az összegek, Retkes még több magára nézve terhelő ökörséget nyilatkozott stb.).

Innentől már tényleg nincs épeszű ember, aki az SZDSZ-re szavazna (vonatkozó Retkes-poén: a héten sokan be is léptek a pártba).

Na, hát ennyi. Elég laposra sikerült ez a poszt, és az az öröm sem olvasható ki belőle, amit számomra az SZDSZ politikai életből való eltűnése okoz, de legalább kiírtam magamból, köszönöm, hogy elmondhattam.

Ha amerikai forgatókönyvíró lennék, azt írnám happy end gyanánt, hogy legalább volt egy párt, amelyikre nyugodt szívvel szavazhattunk egy ideig, de ez nem igaz. Nincs ilyen párt, nem is volt. Jóccakát.

51 komment · 1 trackback

Címkék: politika elmondhattam politoly szdsz

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr291285810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fodor Gábor lemond mandátumáról 2009.08.04. 09:16:09

Szegény Gabi! Én kedvelem a csókát, ezt mindenki tudja rólam aki régebb óta olvassa írásaimat. A nyilatkozata teljesen egyértelmű volt, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párt borzasztóan megosztott. Rendben, persze, ezt tudta mindenki aki figyelte a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.04. 09:15:23

"Nincs ilyen párt, nem is volt. Jóccakát." ---> Jóccakát után jön az ébresztő... No meg a hidegzuhany. :D

Nazareus 2009.08.04. 09:18:04

Nagyon is igazad van. Annak idjén (91-ben) én be is léptem az SZDSZ-be. mert biztam bennük. A koaliciókötés miatt léptem ki.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 09:20:23

retkes által saját cégeinek osztott pénzről szerintem már elég régen kiderült, hogy egy lufi volt, amit retkes politikai ellenfelei fújtak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 09:21:23

disclaimer: nem vagyok szadi-szavazó, meg sose nem is voltam.

Azazello007 2009.08.04. 09:21:52

Egyetértek: szerintem az SZDSZ-MSZP koalíció a rendszerváltás utáni magyar politika három főbűne között van, a Fidesz keresztény-konzervatív pálfordulásával és a szocik ezredforduló utáni tevékenységével együtt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.04. 09:23:00

@elemes2: ennek a Retkesnek (ilyen névvel mondjuk tökös dolog politikusnak állni!) zenekritikus létére milyen cégei vannak az ilyen körben szokásos kulturális szolgáltató bétén kívül?

68nyara 2009.08.04. 09:42:10

Mikor 90-ben éppen leszereltem a seregből, apám kérdezte, ugyan kire fogok szavazni? Persze rávágtam nagy vidáman: Hát az SZDSZ-re! Akkor még én is azt hittem, hogy ők harcos anti MSZMP/MSZP-sek. Apám csak annyit mondott komoran: Azokra inkább ne. Pedig nála jobban kevesen útálták az MSZMP/MSZP-t. Lehet, hogy ő már akkor is tudott valamit amit itt sokan nem láttak? Nem tudom, de nem is szavaztam rájuk sosem. Így igaz, hogy nem mondhatom azt, hogy pedig én rájuk szavaztam, de legalább a lelkiismeretem tiszta maradt. Így utólag is. A történtek után...

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 09:51:13

@elemes2: Pont az a baj, hogy nem lufi. Oké, TR az első körben elhibázta, nem 150, hanem csak 45 millerről van szó (legalábbis valami hasonló mértékű volt a tévedés), de ez is csak azt mutatja, hogy nem profi akcióról van szó (vagy: ennyire rafináltan hajtották végre az akciót, hogy amatőrnek tűnjön, lásd még: amatőrpornó).

De ha 1 millióról lenne is szó, akkor is. Vagy ha már muszáj magának osztania a pénzt, akkor ne az legyen az első, amikor mikrofon kerül az orra alá, hogy korrupció elleni küzdelmet hirdet.

sanyikácska 2009.08.04. 09:53:31

Nagyon szép kis rekviem ez.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.08.04. 09:54:04

@68nyara: a kommented jobban tetszett, mint maga a poszt!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 09:57:55

@ern0:

nem, még a 45 millió sem volt igaz: néhány milliót kapott kuratóriumi tagsága idején, de erre még jóval korábban pályázott, és -- mint a jegyzőkönyvekből kiderül -- kifejezetten rá tekintettel a sima többségnél nagyobb támogatottágot követeltek meg.

lehet úgy érvelni hogy a kulturális szakmában mindenki egymás tenyeréből eszik, de ez meg a kuratóriumi tagságtól független.

szóval fenntartom, a 150 millióval indított sztori -- aminek az indexhu is bedőlt -- retkes politikai ellenfelei által indított lejárató kanpány volt, érdemi tartalom nélkül.

mindenesetre komoly figyelmeztetés arra nézvést, hogy mire számíthat, aki az szdsz "régi" vezetésének korrupciós ügyeiről szót mer ejteni.

88wx335dsf 2009.08.04. 10:01:49

Vidám halotti tort ülünk a kártékony férgek felett.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 10:01:57

@Juanhu: Amikor Pestre költöztem, nem sokkal rá összefutottam egy lánnyal, aki általános iskolába fölöttem járt eggyel. Megörültünk egymásnak, végigdumáltunk egy délutánt, ekkor mesélte, hogy ő már '90 körül leköltözött, és bár nem lépett be az SZDSZ-be, de mindig ott lebzselt körülöttük: vitakörök, előadások, élvezte a pörgést. Aztán kezdett megváltozni a légkör, kiléptek az alapítók közül sokan, koalíció, elillant az a szellemiség, ami vonzotta, szépen lemorzsolódott ő is.

zala 2009.08.04. 10:05:45

persze tudom a felsoroltak mellett ez szinte súlytalan, mégis emlékeztetnék:
Révész Mártíriusz - mondá liberalisszimusz maximusz

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 10:06:04

@elemes2: 1 millió is sok. 0 lenne az igazi.

De ez egyébként teljesen bevett szokás, lásd pl. Orbán "ne mi nyerjük a legtöbbet" Viktor, vagy Zushlag "civil szervezet" János.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 10:16:26

@efes:

ezt is soxor kitárgyalták már egy hónapja: a kultúra nálunk állami támogatásból él, minden cég, amely a kultúra területén működik, részesedik ebből a támogatásból. ha azt a modellt választjuk, hogy a kultúra nem tisztán állami monopólium, akkor magántulajdonú cégek is részt vesznek a kulturális életben.

ha orbán viktort és az egymás szagát ismerő kollégiumi szobatársakat azért fikázzuk, mert egész életükben csak politikusok voltak, akkor nem kicsit lábszagú valakit azért fikázni, mert pártelnökségét megelőzően dolgozott.

a szadi régi vezetése katasztrofális helyzetbe manőverezte a pártot, tele van közismert korrupciós ügyekkel -- és nyilvánvalóan el akarja kaszálni azt az embert, aki ezzel szembemegy.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 10:17:29

@ern0:

ez a comment már nem retkesről szólt, hanem rólad :-)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 10:20:44

@elemes2: Mert? én volnék Zuhslag vagy Orbán? Egyébként brit tudósok kimutatták, hogy elméletileg létezhet olyan, hogy egy politikus ne legyen korrupt.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 10:26:19

@ern0:

gyakorlatilag meg számomra -- mint a korrupciót finanszírozó és a kultúra iránt egyébként sajnálatos érzéketlenséget mutató reálértelmiségi adófizető számára -- a kis korrupció is jobb, mint a nagy korrupció.

pusztán gyakorlati szempontból. még vona gábor is korrupt (nem tudni, miből finanszírozta az ep kanpányt, függetlenül attól, mit hazudozott erről)

és akkor még nem beszéltünk arról, hogy aki korrupciónak nevezi azt a kb 3 milliót (amivel nem lehetett volna címlapra kerülni, ezért hazudták fel 150 millióra), az nem túl burkolt érzelmi elkötelezettségről árulkodik -- érzelmekkel meg nem érdemes vitatkozni, a kártyavető asszonyok szerint.

VIKUNYA 2009.08.04. 10:29:37

Ó mi nagyszerű! Egy hiánypótló írás az SZDSZ haláláról. Még nem olvastam ilyet! Jaj de lyoó!

2009.08.04. 10:44:33

Én csak a Kádár-rendszer működtetőit nem értem. Kire gondol? Horn Gyula lenne az? Aki kiengedte az ndkásokat? És még?

A többi pártban, az SZDSZ-t is beleértve, is van jó pár volt párttag. A fél ország benne volt a MSZMP-ben meg a KISZ-ben, hiszen aki élni akart és nem harccal tölteni az életét, annak nem volt más lehetősége.

Aztán az se fair, hogy hiába gyökeresen más az MSZP, mint a volt MSZMP, csak rákenik, hogy Kádár-rendszer működtetői. Ez ugyanaz a logika, amivel az SZDSZ-s "fiúkat" támadták "apáik" miatt. Lehet nem szeretni a szocikat, azért, amit mondanak vagy csinálnak, de unfair Kádárra mutogatni állandóan.Azt persze történelmileg elfogadom, hogy akkor sok SZDSZ hívőnek volt ez az álláspontja, és emiatt csalódtak benne. De el kell olvasni Pető interjúját a Mancsban, elmondja, miért léptek koalícióra mégis.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 10:48:37

@elemes2: Ha van ilyen törvény vagy közmegegyezés, hogy - amint írod - 3 millió Ft vagy ennél kisebb összegű közpénzt saját cégnek kiosztani nem korrupció, akkor igazad van. (De csak akkor.)

Lord_Cica (törölt) 2009.08.04. 10:55:52

Én csak azt sajnálom, hogy nem volt idejük szétrombolni Magyarországot. Na majd a Fideszre szavazok, ők talán elgázosítják a felét, aztán visszahozzák a kommunizmust. Az is jobb mint a semmi.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 11:07:20

@ern0:

"kiosztani" stb.
igaza van a kártyavető asszonyoknak.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 11:08:28

@iii:

Vegyük észre, hogy az MSZMP 2002-es országos listáján az első tíz helyből heten tagjai voltak az MSZMP központi bizottságának.

Tizenkét évvel a rendszerváltás után.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 11:14:32

Bocsi, az MSZP 2002-es országos listáján.

Freudi elírás :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.04. 11:15:18

@iii:

"el kell olvasni Pető interjúját a Mancsban, elmondja, miért léptek koalícióra mégis"

miért, miért.
hát pénzért.

csak pető ezt nem fogja kimondani.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 11:25:29

@iii: Olvastam, és nem zárom ki, hogy Petőnek igaza van, de még ha ezerszer is igaza van, mi akkor is azért nem szavaztunk az SZDSZ-re (soha többé), mert önként és dalolva összeálltak az MSZP-vel. És ha még most sem látja be, akkor egyenesen megérdemlik, ami most van.

És képzeld, Horn Gyula annak _ellenére_ nem lett szimpatikus nekünk, egykori SZDSZ-szavazóknak, hogy kiengedte az NDK-sokat (és most ne feszegessük, hogy nem hangzik túl hihetően, hogy Horn saját kezével engedte ki őket, miközben mindenki más azt mondta neki, hogy Gyula, ne tedd: a párt, a kormány, a szovjet vezetés, de Horn megmakacsolta magát).

Aki pedig azt a nótát fújja, hogy az országban mindenki párttag volt, és az MSZP-ben is csak azért vannak párttagok, mert a tagság ebből a mindenkiből került ki, annak részben igaza is van; viszont akkor mitől van az, hogy a későbbi miniszterelnökeik nem mezei párttagok, hanem vezető funkcik közül kerültek ki, továbbá a többi pártok meg valahogy tudtak olyan vezetőket találniuk, akik nem voltak párttagok?

Átvitel honvéd 2009.08.04. 11:27:12

Az SZDSZ-nek eléggé "annyi", az jól látszik.

Bizonyos mértékig azt látom, hogy páran rá is játszanak erre.

Ha végignézek a Retkes megválasztását övező botrányokon, Kóka és a parlamenti frakció viselkedésén, a régi vezetők nyilatkozatain, az a gyanú kezd gyökeret verni a fejemben, hogy a "régiek" kifejezetten arra játszanak már, hogy az SZDSZ szűnjön meg. Mint az egyszeri versenyautó: Colin Chapman által megfogalmazott alapigazság szerint az az ideális, amely a célvonal eléréséig maximális teljesítményt nyújt, a célvonal után két méterrel pedig darabokra esik (gondolva itt arra, hogy a versenyen optimálisan használja fel az _összes_ erőforrását, ami rendelkezésére áll, nem kevesebbet). Valami ilyesmit érzek az SZDSZ-ben. Látszik, hogy Kókáék végig akarják csinálni a választásokig nekik adatott néhány hónapos rablóidőt, de (ami elsőre kevésbé nyilvánvaló), mintha az is látszana, hogy biztosan szeretnék, hogy _utána_ ne maradjon belőle semmi. ...Talán, hogy ne ossza meg a szavazókat? ...Ez azt feltételezi, hogy azoknak a köröknek, akik Kókát, vagy előtte Kunczét pozícióba emelték, már megvan a B-tervük az SZDSZ törzsszavazóinak egy csoportba szedésére. ...Ha van, ki lehet az?.... ...Vagy nincs ilyen, és egyszerűen azért akarják _tudni_, hogy be fog csukni a bolt, hogy a még mindig létező SZDSZ ügyein keresztül ne lehessen piszkálni az ő, elmúlt 15,de leginkább 7 évben viselt személyes dolgaikat? ...Nem tudom. De kíváncsi vagyok rá.

Szúnyog 2009.08.04. 11:35:10

El kellett volna olvasni az "Apák és fiúk" írást a Magyar Fórumban '90 tavaszán, s utána nem háborogni kellett volna, hanem gondolkodni.
1989 szeptembere után teljesen világos volt, hol áll az SZDSZ.
És akinek a taxisblokád idején sem esett le a tantusz, az jobb ha csendben van,s nem írogat arról, hogy ő '94-ben mekkorát csalódott.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 11:42:50

@Szúnyog: Örülök, hogy te már 1919-ban képben voltál. Viszont mi meg nem. Ezért kérlek, nézd el nekünk, hogy olyan pártra szavaztunk, amelyben TGM, Demszky, Kis János stb. stb. voltak a frontemberek.

Tartok tőle, hogy az "Apák és fiúk" írás kissé gázos, de sajnos nem ismerem, esetleg segíthetnél előkeresni.

Lord_Cica (törölt) 2009.08.04. 11:46:49

@ern0: A kommunizmus genetikailag öröklődik, lásd: Pokorni.

est komor őre 2009.08.04. 11:48:06

Jéééé... hát ez egy jó poszt!

Gilderoy 2009.08.04. 11:56:26

Ott lesznek még ők a közéletben, a húsosfazéknál és a döntéseknél még igen sokáig. Ne örömködjük (bár ne lenne igazam).

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2009.08.04. 12:19:53

Én 2002-ben léptem be SZDSZ-be, , vagyis a "nagy árulás" nem volt tényező, az e kérdés körül forgó magyarazatok meglehetősen érdektelenek számomra. Komcsi, nem komcsi csak másodlagos szempont, ha a szakértelem fronton egál van, akkor válik döntővé valahol a stílussal egy szinten.

Az SZDSZ azóta simán megjavulhatott volna, lehetett volna vonzó, ha...
és itt jönnek az érdekes dolgok. Az ami a Pető interjúból kimaradt, vagy cáfolni kell. Hazugság, vagy ha píszíbb nevén gyenge és könnyen cáfolható önigazolás, hogy mindig jön a ZOrbán v. ami volt alternatívák közül kellett választani. Meg lehetett volna akasztani, de tompítani minimum a 100 napos programot. Lehetett volna önálló médiát építeni, és szembeszállni a ballib média fenti hülyeségével és megmondani, Orbán visszatérésének akadályozása fontos, de az ország gazdasági tönkretétele árán nem érdemes. Orbán ellen is csak fair módon, saját elvi útjainkon. A liberális despota hungarikumát megszemélyesítő Magyar Bálint Bauer, Fodor rugdosásában mindig kemény volt, de 8 év nem volt neki elég, hogy végre kivágja magát, anyátok zsarolja az MSZP-t normális gazdaságpoltikával, minket zsarolnak ezzel az Zorbán mumussal, ha egy párt alapértékeit akarja érvényesíteni azt ügyes húzás zsarolásnak nevezni.

Gazdasági szakértő nimbusz leköpése volt, pártelnökké választani a 11,5%-os hiányhoz aszisztáló Pannon Pumát.

Nulla szervezetépítés, kontraszelekció, belső demokrácia és tehetségkutatás hiánya, és megintcsak saját média hiánya. Ugye ezek a szervezet belső, félig-belső versenyterei, ezek ki nem építése valójában a vélemények, ötletek tisztességes versenyét, így végső soron a tisztújítás tisztességes korlátozták. A tisztességes verseny gyakorlati elvetését jelentik, ahogy a hatalomról való lemondás képességének hiánya is. Az ellenfél csak csalhat ugyebár.
Pl. a saját média kezdeményei bizony hamar elkezdett kritizálni, forráscsapok záródtak is

Stratégai hibák következmények nélkül, mert ki a büdös franc találta ki az EÜ reformot, talán a párton kívüli Molnár Lajos. (Magyar-Horn)
Aztán kevés szakemberrel neki az EÜnek , ahol a 2006-07-es megszorítások felét hozták össze reform mellett, noha a reformért a kiszenvedő dokiknak és ápolóknak anyagi jutalom járna, szvsz legalább a spórolt pénzek negyede.

és így tovább... nem volt törvényszerű, nem volt elrendelt... emberi gyarlóság és rossz döntések, önhittség okozta. Viszont sokkal inkább hatalmilag volt korrupt, mintsem pénzügyileg. Az előbbi is elég volt a homlokegyenest ellenétes értékeket hírdető szervezet elsorvasztásához.

vizipipa 2009.08.04. 12:38:42

@iii:
"Én csak a Kádár-rendszer működtetőit nem értem. Kire gondol? Horn Gyula lenne az? Aki kiengedte az ndkásokat?"

Egy újszülöttnek minden vicc új. Az idézet a nyeretlen kétévesek hamvas bája.

Tessék beírni a gugliba, hogy: Németh Miklós, határnyitás és olvasgatni egy kicsit.

Horn kinyitotta a kaput MIUTÁN megkapta a kulcsot.

A többi pedig remek PR. Az összes nyeretlen kétéves megeszi.

2009.08.04. 14:29:42

@vizipipa: Hát igen, ők ketten vitatkoztak, kinél is volt a kulcs. A másik nélkül egyik se csinálhatott volna semmit. PR persze van, az a politikus kelléke.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 14:34:41

Miközben a kulcsos szekrény távnyitó gombja Moszkvában volt.

Szúnyog 2009.08.04. 14:39:09

@ern0: 1919-ben még nem éltem, de akkor sem lettem volna szdsz-es, így sem a Károlyi-féle országrontó mocskot, sem a kommünt nem támogattam volna.
Az "Apák és fiúk" írást a neten még nem találtam meg, a közvéleményt uraló (ill. egyre inkább csak uralni vágyó) ún. értelmiség számos helyen szidja, de természetesen sehol sem teszi olvashatóvá.
De emlékeim szerint abban pl. benne volt, hogy a Kis János nevű liberális isten a szovjet oviba járt, miután a kedves szülők is vérkomcsik voltak.
Akkor alakult ki az az ún. liberális oldalra vonatkozó axióma, miszerint a fiúknak semmi köze apuka dolgaihoz (természetesen ez nem érvényes sem arisztokratákra, sem ún. nácikra). Csak az egész hazai társadalom még ma is nagyrészt az apák szerint rétegződik. A multinál vezető fiú mszp szavazó, a nem komcsi család munkásgyerek sarja meg ún. jobbos.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 14:55:50

@Szúnyog: Hajlok arra, hogy a kommunistaság nem örökölhető, sőt, szerintem egyfajta flip-flop figyelhető meg, mivel a fiúk többször mennek az apáik ellen, mint nyomdokaikon, de ezt majd svéd tudósok kimutatják, egyébként talán mindegy is.

Mert ahhoz képest, hogy Kis János milyen oviba járt, liberális isten lett belőle, mint írod is, mivel a liberalizmust hirdette következetesen úton-útfélen, és innentől nincs okunk őt kommunistának nevezni. Ha egy oroszlán egy naptól kezdve haláláig nem eszik húst, akkor az már nem ragadozó, hanem növényevő. hogy egy kissé kretén hasonlattal éljek.

Keressük a cikket továbbra is.

A multinál vezető fiúk tapasztalataim szerint javarészt hithű jobberek, és láttam már rózsadombi nyugdíjasokat is befelé sírni a nagy Fidesz-vereség után. Mondjuk ezen irányú tapasztalataim simán megfelelnek a legutóbbi EU-választás eredményének, bár reprezentatívnak nem mondanám felmérésem.

2009.08.04. 14:56:14

@elemes2: lehet, hogy így volt, nem tudom, honnan tudod ezt, mert én sehol se találom a KB listáját. Pl. tudtommal Medgyessy se volt KB-tag. De ha KB-tagok is voltak, az az utolsó KB volt a sorban. Akik ott szerepeltek, azok tették lehetővé Kádár leváltását, a többpártrendszer kialakítását, a vér nélküli átmenetet. Nem mindegy, hogy valaki a 70-es években volt KB-tag, vagy 89-ben. Arról nem beszélve, hogy a KB-nak igen korlátozott hatalma volt. Ami számított, az a PB, A Kádárral együttműködő, 88 májusa előtti PB-ből senki nem került be még az MSZP-be se.

2009.08.04. 14:59:09

@ern0: nem hiszek benne. Talán majd egyszer kiderül. Azért Gorbacsov nem volt olyan nagy forradalmár, nem állt érdekében szétrobbantani a blokkot. Annyi igaz, hogy kijelentette, hogy nem szól bele a dolgok folyásába.

2009.08.04. 15:08:31

@ern0: De miért is kerestek volna nem volt párttagot, amikor az MSZMP maradékából alakult meg az MSZP? Szociológiailag onnan jöttek.

Nekem csak a Kádár-rendszerrel összemosás nem tetszik. A Kádár-rendszert a Munkáspárt képviseli, eléggé hitelesen.

Érdekes módon az "igazi" szociáldemokraták pillanatok alatt lejáratták magukat, a népnek mégis inkább a volt kommunisták kellettek, nem az antikommunista szocdemek.

De ha már itt tartunk, az SZDSZ az antikommunisták miatt lett nagy párt 90-ben. Ők leváltak róluk a koalíció után. De hova mentek? Csak nem a Fideszhez, aki bár szavakban komcsizik, elveiben kommunistább az MSZP-nél is? Nem okoz ez lelki frusztrációt náluk? Vagy nem jut el a tudatukig?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 15:09:26

@iii:

Meg kell mondjam, én a KB-sekért sem lelkesedtem igazán. De még a KISZ-esekért sem, sőt.

Jó, nem Moszkva akarta kiengedni őket. Viszont meg tudta volna akadályozni, gondolom, ez nem kétséges.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.04. 15:19:15

@iii: Te, a Munkáspártot még valamennyire becsülöm is. Van nekik egy agymankójuk, azt tolják rendesen.

Mi, az SZDSZ leváló szavazói legelőször is az MSZP-SZDSZ ellen szavaztunk. Aztán szétszéledtünk.

Akik tudnak választani szar és fos között, azok a két nagy párt valamelyikére szavaznak. Akik nem, azok meg nem mennek el, vagy ha mégis, érvénytelenül szavaznak.

2009.08.04. 16:20:35

@ern0: Na de ma már, 2009-ben még se azt kellene nézni, ki volt MSZMP-tag, ki nem, hanem hogy mit mondanak, mit akarnak. Nem tudom, te mi voltál, de a 90-es SZDSZ-es antikommunisták (ezt nagyon jól elmondja Pető) jó része nem volt liberális egy szikrányit se, tehát semmi keresnivalójuk nem volt hosszútávon az SZDSZ-ben, akkor sem, ha nem kötöttek volna koalíciót. Aki ma liberálisnak gondolja magát, az mégis csak közelebb áll az MSZP-hez, mint a Fideszhez.

Szúnyog 2009.08.05. 09:48:15

Olyan nevetséges, ahogy mostanában egyre többen, egyre több helyen arról firkálnak, hogy mekkorát csalódtak az szdsz-ben. '94-ben. :)))))))))
És így 15 évvel a nagy szerelemi csalódás után most valamiért időszerű erről sopán-sipánkodni.
Szánalmas sok szadis.....
Az szdsz bizony már DE korszaka óta nem más, mint egy erőszakos kisebbségi csoportosulás, amely e hazát mindig csak lakóhelynek érezte, s amelynek az, hogy magyar vér, soha semmit se jelentett.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.05. 11:15:39

@Szúnyog: Ha neked magyarkodás kell, akkor igazán nem panaszkodhatsz a választékra.

Nekem normális adórendszer kellene, eü stb. De ha nincs rá pénz, akkor legalább az, hogy valaki kiálljon a jogállamiság különfajta vívmányai védelmében, pl. szólásszabadság mindenekelőtt, legalábbis nekem ez a kedvencem.

Nem sipárgunk ezen, én már régóta nagyon utálom az SZDSZ-t, sokkalta jobban, mint az őket lepedofilezős... ööö... emberek. Még Gyurcsánynál is jobban utálom őket, ami azért nem elhanyagolható.

Most csak azért elevenítjük fel ezeket a dolgokat (ti. hogy régen bíztunk bennük), mert az SZDSZ megszűnik nemsokára, imáink meghallgattattak.

Majd ha az MSZP is megszűnik, akkor is fogok egy posztot írni, ha meg a FIDESZ _is_, akkor úgyis ki fogsz nézni az ablakon, hogy ki ez a barom, aki örömibe' ekkora zajt csinál. (De lehet, hogy náluk az is elég, ha Orbán Viktor leköszön. De ez már egy másik történet.)

turorudi · http://check.blog.hu 2009.08.06. 01:42:45

@ern0: Szia Ernő, csak szeretném azt a félreértést eloszlatni, hogy félreértés lett volna a 145 milla.
A Checkpoint Charlien folytatott Retkes-sagaból világosan kiderül, hogy nem összeszámolható a Retkes érdekeltségi köréig eljutott NKA-pénz. Én első nekifutásra ennyit számoltam össze, de a posztok megjelenésével az adatbázis is variálódott (az NKA szépen összezár berkein belül). Aztánmeg arról nem tehetek, hogy a magyar újságírás még visszaböfögni is csak nehezen tudja a világos állításokat és csak simán a Retkes cégeinek utalt gempával számol (ahogy maga a pártelnök is)
Lásd itt:
check.blog.hu/2009/07/20/retkes3
Ugyanis a legaljasabb módszerrel szopódik ki a lóvé: mások nyerik el a támogatást, de a Retkes cégei használják fel. Úgy, hogy ő dönt is ezekről a támogatásokról.

Várúr 2011.01.04. 18:26:13

@ern0:
Az "Apák és fiúk" részletesen sorra vette, milyen párt- és állami pozíciókban voltak az szdsz-vezetők szülei (pl. Pető Iván apja-anyja ÁVÓ-s századosok voltak). A derék Pető életrajzában azt írta róluk, hogy kárpitosok. Valóban. A háború előtt. A cikk azt is leírja, milyen párt vagy pártközeli állásokat töltöttek be az szdsz vezetői. Nézz utána a google-n. Végül: a Terror Háza múzeum elleni szdsz-düh egyik oka: Pető ÁVÓ-s szülei egy tabló ÁVÓ-s csoportképén láthatók.

Várúr 2011.01.04. 18:33:43

@iii:
Lelkileg frusztrált az, aki a fideszt kommunistának véli. Merthogy nem az. Egy jobbos populista-patrióta párt. Édesmindegy, hogyan címkézik. Balról nézve volt már fasiszta, antiszemita, zavaros anarchista, stb. Egy ideig a Jobbikot próbálták a nyakába varrni. Kezdetben az szdsz ifúsági tagozatának vélték. Hasonlították Berlusconi Szabadság Háza pártszövetségéhez, kvázi Mussolinihez is. Röhej.
süti beállítások módosítása