Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

A hülyeséggel való kapcsolat tíz stációja

2017.03.02. 12:38 ern0

Ha nem vagy hülye, akkor is valamilyen kapcsolatod van a hülyeséggel. Ezen kapcsolat az idők során változik, fejlődik, nagyjából tíz stáción esik át.

Az egyes szakaszok különböző súlyúak és hosszúságúak, az egyikről másikra való átlépés nem éles, a szomszédos állapotok átlapolódhatnak-egybefolyhatnak. Mindenkinél egyéni a tempó, simán lehet, hogy másoknál fellépnek más fázisok is, vagy a sorrend kicsit más. A legtöbben nem jutnak végig az úton, elakadnak valahol, ami egyrészt nem baj, mert bármelyik állomáson állsz meg, az már eredmény, másrészt meg természetes, mert az út egyre inkább nehezül.

Ne tekintsétek szentírásnak a listát, csak a saját tapasztalataimat fogalmaztam meg, már amiről egyáltalán van, még messze járok a végétől, és nem biztos, hogy végig tudom járni az utat.

1. Szüzesség

Éled a profán életed, ha szomorú vagy sírsz, ha vidám vagy, nevetsz, télen fázol, nyáron meleged van. Ha találkozol is vele, nem tudod, hogy az. Ott van az orrod előtt, hatással van rád, kapcsolatban állsz vele, mégsem veszed észre, akár csak a levegőt, a Napot, a bélműködést vagy a számítógépeket. Mikor gondoltál bele, hogy a számítógépek hogyan működnek? De ha még át is villanik az agyadon, nem nézel utána, kívül maradsz.

Boldog stáció ez, a kisgyerek öntutadtlan boldogsága. Egy veszélye van: mivel nem tudod, mi a hülyeség, ha magad is belecsúszol, nem fogod észrevenni.

2. Felismerés

Rácsodálkozol, hogy vannak hülyék. Rájössz, hogy sokan vannak. Megdöbbenve veszed észre, hogy közeli ismerősöd, családtagod hülye. Úristen, a politikusok mind hülyék, de az mindegy, mert ők csak az országot basszák el, de a főnököm is hülye, aki az életemet! A szülőénél talán csak a testvér hülyeségének a felismerése fájdalmasabb, ő olyasvalaki, akivel együtt indulatatok el, aztán kicsit eltávolodtatok, hátra fordulsz, és csak azt látod, hogy melletted zuhant a szakadékba. Akár te is lehettél volna!

Gyötrelmes stáció ez, a felnőtté válás mindig nehéz. Próbálod kerülni a hülyéket, de hát persze nem megy...

3. Alámerülés

Most már tudod a keserű igazságot, hogy a hülyék mindenütt ott vannak, és jól látod, nem tudod kivonni magadat közülük. Mint amikor grafikus vagy, és minden cégtáblát, logót grafikusi elemző szemmel nézel: ennek borzasztóak a színei, ennek meg el van tolva a kompozíciója, úgy fedezed fel a hülyék létezését, egyszerre mindenhol felismered ténykedésüket, és ne legyenek kétségeid, a hülyék mindenhol ott vannak, és nem fogják magukat vissza. Mondjak példát? Tessék: politikai témájú fórum, kommentek.

Elkezdesz vitatkozni a hülyékkel, meg akarod őket győzni, persze mindhiába. Sötét szakasz ez. Ha leállsz küzdeni a hülyékkel, bizonyos szögből nem is látszik, melyikőtök hülye, melyikőtök nem.

4. Felülemelkedés

Dühöngj, ne maradjon benned a méreg. És ha kiadtad a mérged, akkor emelkedj felül. Nem te vagy hülye, veled nincs semmi baj. Előbb-utóbb biztosan sikerül felülemelkedned. Ez hatalmas eredmény, ha soha nem mozdulsz el erről a stációról, már akkor is boldog ember vagy. 

De miért is maradnál ezen az állomáson? Hiszen pont most nyílt meg az út a napsütéses rét felé!

5. Szórakozás

A hülyeség legjobb ellenszere a humor. Megnevezzük, leleplezzük, kívülről nézzük, átlépünk rajta, kifigurázzuk, ezzel le van győzve. Elszállt a bosszúság, az élet csupa móka és kacagás. Na és mennyi muníció van, kifogyhatatlan!

Kicsit felszínes ez a stáció, de legalább vidám, és a nehezén már túl vagy. Élvezd!

6. Szórakoztatás

Annyira vágod a hülyeség mibenlétét, hogy másokat is tudsz szórakoztatni. Néha sikerül hülyéket megtrollkodnod, na az aztán igazán vicces dolog. Pengeéles szatírával baszol oda a hülyeségnek. Ha hülyeséggel találkozol, még nagyobb hülyeséggel teszed nevetségessé. Lubickolsz.

Ez a stáció kellemes, de rengeteg veszélye van. Ha a sikerek folytán eluralkodik rajtad az egód, az maga a hülyeség egyik formája. A hülyeség kiparodizálása maga is hülyeség, és néha nehéz megkülönböztetni a kettőt. A viccekkel könnyű megsérteni embereket, nem biztos, hogy ezt akarod.

7. Elemzés

Próbálod megismerni a hülyeséget, kategorizálni, hatásait vizsgálni. Miért hisz annyi hülye a chemtrailben? Komolyan nem tudja helyesen megoldani a kommentelők fele azt, hogy 2 - 2 x 2 + 1? Mikor válik egy kedves gyerek, majd vicces kamasz faszkalappá?

Ezen a ponton kicsit mélyebbenn magadba tudsz nézni, egyféle tudományos alapossággal: vannak-e hülyeségeim? Nem csúszok-e bele néha?

Ez a stáció kicsit komorabb, mint az előző kettő, rájössz, hogy a 90%-os szabály igaz, a hülyeség jobban átszövi az életünket, mint ahogy azt gondoltad volna, és mint ahogy az egészséges lenne.

8. Praktikum

Ha már ismered a hülyeséget, akár hasznot is húzhatsz belőle. Na, nem úgy, mint a távgyógyítók, akik kihasználják a hülyéket, aki ilyenre vetemedik, az valószínűleg nem ezen az úton jár, hanem maga is hülye, csak ráadásul kapzsi, ha nem egyenesen gonosz. Hanem inkább úgy, hogy kikerülöd a hülyeséget. Nem elfogadod, kikerülöd. Például ha rutinos fiatalember vagy, az ostoba lányokat egyből felismered a rajzolt szemöldökükről, és nem pazarolsz energiát rájuk. Ismerősödnek kamasz fia van, és nem olvasta, nem látta még a Harry Pottert? Valószínűleg katolikus hülyékkel van dolgunk.

A kellemetlenségek, amiket a hülyeség okozni tud, ezen a stáción megszűnnek. Együtt tudsz élni a hülyeséggel, és ez nem kis áldás.

9. Misszió

Vannak, akik - akár olyan módon, kvázi öntudatlanul, hogy nem a hülyeség elleni harc részeként, de mégis - küzdenek a hülyeség ellen. Nem a hülyék ellen, hanem értük. Azért, hogy ne legyenek hülyék egyáltalán. Én, megmondom őszintén, csak addig jutottam, hogy néha elképzelek egy világot, ahol csupa nemhülye él, és én, a mostanihoz hasonló - feltehetőleg - nemhülye állapotommal csak egy utolsó kis öcsisajt vagyok, mert mindenki jobb fej, okosabb és bölcsebb nálam. Bár elég önző vagyok, és tudom, mekkora egorombolással járna ez a helyzet, a hülyék hiányáért cserébe gondolkodás nélkül vállalnám.

Erről a stációról közvetlen tapasztalataim nincsenek. Becsülöm azokat, akik idáig eljutnak.

10. Elengedés

Erről az állapotról csak sejtéseim vannak. Boldogság, lelki béke, egyesülés Jézussal, nirvána, megvilágosodás, megfelelő aláhúzandó, minden út ide fut össze, a Highlander ezt kapja jutalomként. Szemöldököd felvonásától a legnagyobb hülyeség is nevetségessé válik, baráti kéznyújtásodtól a legmegátalkodottabb hülyék is kihülyülnek. Beszéded instant könyv, melynek címe egyszerűen az, amiről beszélsz, alcíme "Bölcsesség".

Ehhez a stációhoz nincs recept, hiába látjuk azt, hogy aki ide eljut, az csak egyszerűen elegánsan besétál.

Mi is induljunk, haladjunk tovább!

19 komment

Címkék: hülyeség ismeretterjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr3012306723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flúgatlan 2017.03.02. 23:49:00

:-) Tetszik!

Én kicsit nagyobb hangsúlyt adnék a saját hülyeségek felismerésének, azon való dühöngésnek, majd túllépésnek. Ez is szórakoztató! :-)

Levi999 2017.03.03. 01:05:02

Nyihihi! Nagyon jó!

maradokapénzemnél 2017.03.03. 06:30:49

ha ez saját gondolat, akkor megy a Pulitzer :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2017.03.03. 07:06:23

@maradokapénzemnél: régóta foglalkoztatott a téma, ami most hirtelen meglökött, az Edvin Marton nyilatkozata volt, Észak-Koreában lépett fel: "a diktátorság csak nézőpont kérdése" hvg.hu/itthon/20170302_Edvin_Marton_EszakKoreaban_jart_es_nagyon_bejott_neki

Aki az elemzés fázisban van, annak igazi csemege!

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.03.03. 07:21:26

A hülyeség csak akkor értelmezhető, ha az igazság, vagy mésképpen eredetiség is.

CSakhogy ezek nem így működnek.
Van egy világszemléleted, ami kialakult.

Aki másként viselkedik mint te ugyanolyan helyzetbe, politikailag mást gondol, ... azt nemes egyszerűséggel lehülyézed, mert fáradságos meló lenne megérteni a motivációit annak a fura pasasnak, vagy nőnek.

És ha ő is olyan elvakult (hülye) mint te, akkor persze vitatkozni is fogtok, egymást hülyézve, trollozva.
És mindenki meg is kapja az önigazolást a hasonszűrő elvbarátailtól.

A fura csak az, hogy erre a hülyeségre büszke is valaki, és fel is vállallja hogy ennyire intoleráns, vitatkozó hülye. Persze a hülyéknél ez alap.

Korrektorr 2017.03.03. 07:41:24

A nyolcadik pont környékén már igazán rájöhetnél, hogy Sajnos Te is hülye vagy. Sajnálom...

magyarparaszt 2017.03.03. 07:44:45

Már nekem is feltűnt, hogy valami nem stimmel...:D

maradokapénzemnél 2017.03.03. 07:57:34

@ern0: igen, én is olvastam, fullba nyomta a kretént. Dehát boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Bár Ő inkább agyilag nincstelen...

Hülyeségről még ez jutott eszembe:
index.hu/tudomany/til/2015/10/13/miert_hiszik_azt_a_hulyek_hogy_ok_okosak/

elemes 2017.03.03. 08:14:25

Köszönöm az elismerést.

elemes 2017.03.03. 08:19:29

@maradokapénzemnél:

igen, igen, ez alapmű :)

van egy ennél tudományosabb elemzés is:

assets.csom.umn.edu/assets/71516.pdf

ez egy kb negyven oldalas szakcikk.

elemes 2017.03.03. 08:20:03

@Korrektorr:

Ezek szerint te már megvilágosodtál?

Hogy csináltad?

Circus 2017.03.03. 09:00:57

Valamiért nekem is a 8. pontnál kezdett bizseregni valami, a kötelező Harrypotter környékén.

Amúgy nagyrészt igaz.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.03.03. 09:18:22

Jó írás.

Az elengedés részhez "csak" annyi kell, hogy elfogadd, nem lehet mindenkit megmenteni. Szerintem a hülyékkel kapcsolatos frusztráció legfőbb forrása az a hit, hogy ezeket az embereket valahogy meg lehet győzni és akkor már nem lesznek ilyenek. Sajnos jelentős részük menthetetlen. Ha ezt elfogadod, akkor az elengedés nagyon könnyen fog menni.

elemes 2017.03.03. 09:24:26

@maradokapénzemnél:

A cikk arról szól (azt bizonyítja rengeteg kisérlettel), hogy kb tízszer érzékenyebbek vagyunk a rossz hírekre, negatív információkra, és a minket ért kritikára, és sokkal könnyebben megjegyezzük és elhisszük, mint a pozitív híreket vagy az elismerést.

A nagy része az ezt alátámasztó kisérletek bemutatása és az adatok elemzése, és a konklúzió igazolása (vagyishogy az eredményeket nem valami más magyarázza, hanem az a tézis, a tízszeres érzékenység).

Gyakorlati alkalmazás: ha azt akarod, hogy a gyereked komolyan vegyen, kb tíz dicséretre jusson egy kritikai megjegyzés.

elemes 2017.03.03. 09:25:06

@stoic79:

...de én TÜRELMETLEN VAGYOK!!!!!

vagyis: hülye.

hm.

ez most fájt.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2017.03.03. 10:02:27

A politikáról történő vita nem hülyeség, sőt, társadalmilag talán az egyik leghasznosabb dolog. Nekem szerencsém van a politikai vitákkal, mert ha a NER-t kell szidni, abban nagyon jó vagyok, viszont ha Gyucsányt és az MSZP-t kell ekézni, abban meg igazán jó vagyok.

Nem definiáltam a hülyeséget, és túl sok példát se hoztam, de pont tegnap akadtam ebbe, amit muszáj megmutatnom, mert a hülyeség olyan szép kompromisszummentes megnyilvánulása:

www.amirolazorvos.hu/

Előzetes:
l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.kossuth.hu%2Fletoltes%2Famirolazorvos1_preview.pdf&h=ATOapZTF0qInpg4vlz3A0tO4vm9tdiGmrRkg-EU_96UlLv7BEcf-JrCPyqMp4bJuPCPuT7D4zdvaEyi9uJaTMD6P8eYG86pk1vq4gBHky2hJwdVjdNQJ2BKD6Yg4cYiOONIUwF6Zbg

Alexa Offenberger 2017.04.21. 15:54:11

Szia végre sikerült elolvasnom. Nagyon tetszet. Köszönöm hogy megmutattad.
Pékségből a lány :D
süti beállítások módosítása