Utolsó kommentek

  • ern0: Na, megvan a teljes szöveg: "Volt egy álmom. A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem dok... (2022.07.01. 10:03) Kedves Viktor, betelt a pohár!
  • ern0: @midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy m... (2021.12.10. 11:59) Az Év Színe
  • midnight coder: A másik kedvencem amúgy a TOP n szokás amit a gazdag / sikeres emberek csinálnak / nem csinálnak. ... (2021.12.10. 10:46) Az Év Színe
  • midnight coder: Igazából az összes ilyen év ... izéje pont akkora marhaság, mint a top10 akármi a youtube-on, vagy... (2021.12.10. 09:43) Az Év Színe
  • ern0: @Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak! (2021.02.25. 10:33) Együttérzek Kósa Lajossal, nekem is volt értékes ajándékos sztorim
  • Utolsó 20

Címkék

42 (7) ? mint (1) abszurdisztánia (38) ajax (1) álhear (1) alkalmazott (1) árvíz2.0 (2) augusztus 20 (3) autó (2) a mint (2) bank (2) bartók (1) bay (1) beethoven (1) blg (17) blog.hu (1) bolgárúr (1) bor (1) bp (1) brazil (1) budapest (1) buzi (1) b mint (4) cigányok (1) családi kor (1) csomagolni (3) demokrati (3) dezájn (2) digg (1) diksnerri (47) dopping (1) dst (1) durvula (19) ebay (1) elmondhattam (45) emulátor (1) enfarok (14) eporm (2) e mint (4) é mint (3) felmérés (1) fiala jános (2) fizetés (1) fogyasztóvédelem (3) foto (5) freeyourmind (2) függőség (1) futureinc (1) f mint (3) geek (3) gettóbaj (2) góg és demagóg (2) google (1) gyb2.0 (8) gyurcsány (3) hazugságcunami (9) hellókarácsony (1) helyesbítés (1) hét műtárgya (12) hírelemzés2.0 (8) hisztéria (15) homár (1) homeopátia (2) homo (1) homoszexuális (3) hr (1) html (1) hülyeség (1) h mint (2) index (5) influenza (1) informatika (2) interjú2.0 (6) internetadó (1) ismeretterjesztés (2) it-utópiasztán (1) it utópiasztán (1) i mint (4) java (1) jazz (5) jeszenszky (1) jpé-módszertan (2) j mint (1) kádár (1) keresés (2) kétharmad (1) kína (1) kínzó kérdés (1) kiss for prezi (6) kóka (1) konspiráció (9) kormányválság (3) Kósa Lajos (1) közlekedés (2) kultúra (1) k mint (5) láthatatlankéz (1) levédia (1) licit (1) lmp (1) lnk (1) lopás (1) lumpenbűnőzés (1) l mint (2) magyarország (3) magyarország2.0 (38) magyar narancs (1) majom (2) marketing (2) mátrix (2) médea (9) megoldás (4) meleg (1) metoo (1) mindentmagánkézbe (2) mit állítunk? (6) monorierdő (1) mp3 (1) mszp (2) munka (1) munkásosztály (1) m mint (1) napalm (5) nap kérdése (65) nap népszavazása (2) nemzeti (1) nemzetkarakterológia (22) nyelvészkedés (2) n mint (1) obama (1) önkéntes (1) önköldöknézegetés (1) orbán viktor (4) origo (1) őszinte elismerés2.0 (11) ö mint (2) pblue (6) pedofilia (1) pirate (1) plágium (1) politika (3) politoly (24) pontfm (2) pornó (1) privilégiumok (1) p mint (3) rádió (2) rendszere (1) rezsicsökkentés (2) r mint (3) schmitt pál (1) socialengineering (2) social responsibility (3) sony (1) spam (3) spectrum (1) spenót (1) sport (2) stílus (5) sün (3) szdsz (4) szélsőközép (1) szociológia (2) sz mint (2) s mint (3) tank (1) tömeg (6) történelem (4) trianon (2) tudomány (6) t mint (1) újmédia (8) underground (1) user test (1) vers (1) video (1) voip (1) v mint (2) wb2drkk (14) web2-kritika (22) web2 kritika (3) yo (16) zeneipar (2) zsolt (1) \ / (2)

Friss topikok

"Legyen pezsgés, legyen információátadás" - Maróy Ákos a RE:blognak

2007.04.02. 10:35 nzanga mobutu junior

Idén februárban új, kvázi-underground kezdeményezésként indult útjára, és azóta havi rendszerességel kerül megtartásra a budapesti informatikus geekszcéna személyes összeröffenéseiként szolgáló, elsőre kissé fellengzősen hangzó The Budapest New Technology Meetup (a következő április 4-én lesz). Az ezzel kapcsolatos kérdéseink megválaszolására Maróy Ákost, a szakmai találkozók egyik elindítóját és szervezőjét szögeztük diktafonunk elé.

RE: Kezdjük azzal, hogy mi az hogy meetup, mi az hogy tech?

MÁ: A Meetup a meetup.com site-on szervehető meetup-okat (összejöveteleket) jelenti, ami maga egy technology meetup-ból nőtte ki magát. A története a dolognak az, hogy ezek a srácok ott, New York-ban elkezdtek érdekes, rövid előadásokat tartani egymásnak, és azt a problémát látták, hogy ezt nehezen tudják koordinálni, szervezni, és ezért megírták ezt az alkalmazást, amivel a saját meetup-jukat kezdték szervezni, amely azóta a meetup.com site-on bárki számára elérhető szolgáltatás, amellyel bármilyen jellegű összejövetelt lehet szervezni.

A new york-i meetup-ot úgy hívják, hogy New York Technology Meetup, Szathmáry Viktor barátom volt egy ilyenen személyesen, és neki nagyon megtetszett ez a felállás, és arra gondolt, hogy nagyon hatékony dolog arra, hogy az emberek új ötleteket megosszanak egymással. Úgy gondoltuk, hogy ennek a budapesti megfelelőjét megszervezzük - ez volt az egyik indíttatása ennek a megszervezésének. A másik, ettől a mintától függetlenül, egy általános igény volt az információ technológiával foglalkozó emberek közvetlen kommunikációjára, nem céges, hanem személyes köntösben történő kapcsolatteremtésre.

RE: Mitől new ez a technology?

MÁ: Mi több szempontot határoztunk meg, hogy mik azok a témák, amelyekkel foglalkozni szeretnénk. Az egyik az volt, hogy valamilyen, klasszikus értelemben új, mostanában létrejövő, mostanában relevánssá váló technológiákról essen szó. Ezen túlmenően a téma számunkra érdekes technológiai terület legyen, ami bármi lehet, amire beizgul a közönség, ami lehet akár totál értelmetlen, de számunkra mégis izgalmas történet. Emellett vagy esettanulmány legyen, adott problémára konkrét megoldást mutasson be, vagy a technológiát önmagáért mutassa be, ahol habár egy nem létező problémára született egy megoldás, de ez valamiért mégis érdekes.

RE: Alapkutatáshoz tartozó, illetve tudomány felé közelítő területekről, vagy elsősorban technológiai megoldáscentrikus dolgokról van itt szó?

MÁ: Inkább megoldáscentrikus dolgokról, de úgy gondolom, hogy a tudomány maga is megoldásokat szállít, általában egy kutatás eredménye is az, hogy egy problémát megoldottunk.

RE: Visszakanyarodva a külföldi gyökerekhez: mik a külföldi tapasztalatok, hová fejlődött ez New York-ban illetve a világon?

MÁ: Egy kicsit a Dorkbot-hoz hasonlítanám, az is new york-i kezdeményezésből egy világszerte elterjedt valamivé nőtte ki magát. A meetup.com-on mi vagyunk a 42-dik New Technolgy Meetup, tehát elég sok helyen van már ilyen. New Yorkban az egyik ilyen meetup, amin Viktor részt vett, a Google irodájában volt, és kb. 300 ember - jellemzően pólós-farmeres geekek - vettek rajta részt.

RE: A hazai meetupra áttérve, kik vagytok ti, a szervezők, és 'hogy jöttök ehhez', hogy meetupot szervezzetek?

MÁ: Hárman vagyunk szervezők. Terray Tamás az iMind szoftverfejlesztő cég egyik frontembere, Szathmáry Viktor és én az EU Edge nevű cégnek vagyunk az alapítói, mindannyian informatikával foglalkozunk. Viktornak és nekem a new yorki minta alapján volt már egy ilyen indíttatásunk, hogy egy hasonlót Magyarországon is kéne csinálni, de a végső lökést Tamás adta, amikor a new yorki mintától függetlenül előjött, hogy miért nem szervezünk egy, a hazai informatikus közösséget serkentő előadás-sorozatot. Hárman együtt már elegendő szabadidővel rendelkeztünk a szervezéshez; az első meetup-ot, ami február elején volt, két hét alatt szerveztük meg, elég nagy sikerrel.

Amúgy nem hisszük, hogy mi ehhez jövünk. Biztos mindenkit érdekel, hogy a többiek a szakmában mit csinálnak, de egyedül senki nem fog egy ilyenbe. Mi hárman most ezt elkezdtük, de számítunk arra, hogy lesznek emberek, akik csatalakoznak ehhez szervezői oldalról is. Nem gondoljuk azt, hogy ezt nekünk kell örökké szervezni.

RE: Mi a cél?

MÁ: A cél ennyi, legyen egy diskurzus a hazai informatikusok között. Izgalmasnak gondoljuk látni, hogy ki mivel foglalkozik, milyen problémáik vannak, hogy oldja meg ezeket. Alapvetően az, hogy legyen pezsgés, legyen információátadás.

RE: A mai 2.0-s világban ez az irl dolog egy kicsit analógnak tűnik. Ennyire fontosnak tartjátok a személyes kontaktust?

MÁ: Azt már rég tudjuk, hogy a személyes kontaktus nagyon fontos, de emelett fontos a hatékonyság is. Valamit öt percben x embernek elmondani, sokkal hatékonyabb, mint valakinek ezt megírni, és utána x embernek ugyanezt elolvasni. Emellett az esemény utáni kötetlen személyes társalgásnak nem nagyon van online megfelelője.

RE: Hogy néz ki egy ilyen meetup?

MÁ: A hallgatóság szempontjából, először regisztrálni kell a meetup.com-on, ahol meghirdetjük az eseményt. A site-on jelezned kell az esetleges vagy biztos résztvételi szándékodat az előre meghatározott részvételi limit miatt. De akik limiten túl szeretnének eljönni, azoknak is azt mondjuk, hogy jöjjenek el, és legfeljebb egy órát állva is ki tudnak bírni. A meetupon egy óra alatt öt, nagyon koncentrált előadást fog látni egymás után, amelyek 5 perc előadásból plusz 5 perc kérdés-felelet részből áll. Ez az idő lehetőséget ad arra, hogy az előadó a témát felvesse, érdeklődést keltsen iránta, és elmondja a téma/projekt státuszát. A résztvevők így nagyon rövid idő alatt öt témával találkozik, ami elég gondolatpezsdítő dolog. Az előadások után invitáljuk a résztvevőket, hogy maradjanak ott, és a fel nem tett kérdéseket tegyék föl személyesen az előadóknak, beszélgessenek, tehát a résztvevő informatikus közösség egymással információt cseréljen. Az előadások este héttől nyolcig tartanak, ami után 11-ig éjfélig, ott maradnak az emberek beszélgetni.

RE: Hogy történik a téma kiválasztás?

MÁ: Szervezői oldalról úgy működik, hogy jelenleg hárman vagyunk szervezők (de ahogy mondtam, várjuk további szervezők jelentkezését), hármunk közül kijelölünk valakit, aki a következő meetup szervezéséért felelős. Ez az előadók felkutatásából, és leszervezéséből, egyelőre helyszín egyeztetésekből, és egy csomó operatív szervezési feladatból áll, amelyekről nem is gondoltuk, hogy ennyi időt igényelnek. (Például értesítők küldése, projektor szervezése, cc licenszek aláíratása, előadások digitalizálása, feltöltése webre, stb.)

RE: Kiszámoltátok, hogy a szervezés mennyi időt visz el?

MÁ: Egy meetup szervezése körülbelül 5-6 embernapnyi munkát jelent. De visszatérve a témákra, vezetünk egy listát a lehetséges előadókról, témákról, megkeressük ezeket az embereket. Általában felmerülnek konkrét nevek, projektek, és a lehetséges előadóval egyeztetjük, hogy hogyan férhet bele az adott téma öt percbe. Az előadások szervezésénél számítunk arra, hogy ha önjelölt előadók nem is jelentkeznek, mert az idehaza nem jellemző, azért lesznek emberek, akik beajánlanak valakit.

RE: Mit tegyen, aki elő szeretne adni?

MÁ: Dobjon nekünk egy e-mailt konkrét téma megjelöléssel, és felvesszük vele a kapcsolatot. De aki mást szeretne beajánlani, azt is szívesen vesszük.

RE: Mik az eddigi visszajelzések?

MÁ: Az első alkalomról voltak olyan visszajelzések, hogy rövid az öt perc, és ez itthon valóban rövid - általában nem szoktak ilyen röviden, fél óránál rövidebben előadni. A második alkalommal már nem volt ilyen visszajelzés, sőt sokan mondták, hogy most már értik ezt az öt percet. Előadói oldalról is egy kicsit ambivalens volt ez a rövidség; volt aki azt mondta, hogy ha öt perc, akkor bevállalom , mert nem kell sok idő a felkészülésre. A másik oldalról viszont látjuk, hogy a magyar előadók több időhöz vannak szokva, és ezen úgy szoktunk segíteni, hogy előre felkészítjük őket arra, hogy öt percbe férjen bele a mondanivalójuk. A rövidség célja az, hogy ne egy unalmas, részletekbe menő, hanem egy adott kérdést felvető, és érdeklődést keltő előadást lehessen hallani.

RE: Milyen tervek vanak a jövőre nézve? Workshopok rendezése, szakosodás, almeetuposodás, stb.?

MÁ: Szerintünk ez a meetup egy nagyon jól fókuszált esemény, nem érdemes tovább bontani, ezért nem tervezünk változtatást sem tematikában, sem az előadás formában. Az merült csak fel, hogy más magyarországi városokban is próbáljunk még ilyeneket tartani, de ez csak távlati célként merült fel, amit legjobb lenne, ha helyi kezdeményezés lenne.

RE: Mi lesz egy év múlva?

MÁ: Én azt szeretném, ha egy év múlva a közösség lendülete vinné ezt a dolgot, egy év múlva már ne az alapítók, hanem új arcok szervezzenek, és legyen egy rendszeres helyszín. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy elértük azt a méretet, hogy nem tudjuk teljesen önkéntes munkából és adományokból megoldani a szervezést. A következő meetupon már annyian lesznek, hogy hangosítást kell bérelni. Vagy például a jelenleg helyszínt biztosító Kortárs Építészeti Központ csak akkor biztosít helyszínt, hogy ha a büfébevétel ebből fedez valamennyit. Látni kell, hogy 150 főt elhívni valahova az már olyan valami, aminek anyagi vonzatai is vannak, így most a megoldáson gondolkodunk. Az egyik, valószínűleg népszerűtlen megoldás lehetne, egyfajta aktivitási szándék-mérőként is funkcionáló nagyon kis, egy-kétszáz forintos belépő szedése, a másik a céges szponzoráció. Ez utóbbi azonban sokakban rossz élményt vet fel, amit úgy lehetne feloldani, hogy csak eszközbeli, szolgáltatásbeli hozzájárulást fogadunk el. Persze ez felveti az ellentételezés, illetve az üzletiesedés kérdését, amely utóbbit el szeretnénk kerülni. De számítunk a közösség ötleteire, szeretnénk ha a közösség magáénak érezné az egészet, aktívan venne részt, hogy ne az legyen az érzés, hogy valaki ezt 'nekünk' szolgáltatja.

RE: Van-e, lesz-e a weben folyománya a meetupoknak? Levlista, bélog, saját social networking 2.0, stb.?

MÁ: Alapvetően ott van a meetup.com site, ami elég sok mindent biztosít. A felvett előadásokat felrakjuk google videora, illetve az egyik hallgató, FB2 podcastot is csinál, ezek elérhetők a meetup.com-on keresztül. Rendelkezünk a meetup.hu domainnel, amin gondolkodtunk már, hogy egy blogot, fórumot, levlistát működtetünk, de még nem alakult ki semmi konkrétan, de ha valakinek a közösségből van kedve ezzel valamit kezdeni, akkor simán.

6 komment

Címkék: interjú2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://re.blog.hu/api/trackback/id/tr3653447

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pblue · http://pblue.labs.hu 2007.04.02. 11:26:57

amire szerintem óriási szükség lenne, hogy az előadások után a meetup.com-on mindegyikhez legyen egy kis irodalomjegyzék vagy bármi, hogy az adott témának hol lehet részletesen utánanézni. hiszen az előadások célja, pont egy téma iránti érdeklődés felkeltése, szóval adná magát, hogy az érdeklődőt utána tovább tudja orientálni az előadó (nyilván neki kéne - mondjuk maradva ennél a rituális ötös korlátnál - öt linket adni). hm?

Terray Tamás 2007.04.02. 13:09:03

Szia,

erre van lehetőség, hiszen az előadók anyagai felkerülnek a site-ra (files alatt), abban meglenne a helye a linkeknek is.
Az tény, hogy nem hívtuk fel ennek a fontosságára külön a figyelmüket.
T

madbal 2007.04.02. 17:45:52

Hiába regisztráltam most a meetupon, olyan innovatív tudományterületek számára, mint a biológia (szőröstül-bőröstül), nincs igazán meghirdetve térségünkben prezi.

Nekem a meetup egy erősen geek cuccnak tűnik, hétköznapi, de relatív vebkettő kutatóknak egyelőre még nem kínál semmi pluszt, nem szólít meg.

eszpee · http://kispad.hu 2007.04.02. 22:43:00

Könyörgöm, kérjetek pénzt, belépőt, reklámot, akármit, csináljátok profin (a szó angol jelentésében, a magyar jelentésben nincs gond), én nagyon szívesen fogok fizetni érte minden hónapban.

A közösségi lelkesedésre számítani naív illúzió - legalábbis IRL. :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.04.04. 12:52:04

Nekem régi nyűgöm, főleg, hogy már egy ideje gyakorlatilag egyedül vagyok prgmozó a placcon, hogy nem tudok odafordulni valakihez: te, ezt hogy csinálnád? mire ő aszondaná: tedd ki xml-be és van ez meg ez a library. Tudom, utána lehet nézni a Neten, de annál kevésbé körvonalazott "problémáim" vannak.

Arra gondoltam, hogy valami "virtuális" számtech osztályt kellene felállítani, és most a virtuálist nem az "online", "internetes" értelemben értem, hanem úgy, hogy olyan lenne, mintha egy helyen dolgoznánk (pedig nem), korlátozott mértékben bevonhatnánk egymást a dolgainkba.

Természetesen az a probléma az egésszel, hogy nem egészséges, ha több idegen prgmozó is belelát úgymond a cégbe, esetleg még az adatokba is - halva született ötlet.

(Köszönöm, hogy elmondhattam.)

Viszont amiről az interjú szól, pont jó kompromisszum. Én még azt is támogatnám, ha nemcsak az aktuális témák, hanem régebbi vagy már megoldott, de még nem túlbeszélt problémák jönnének elő, mint pl. az egyik kedvenc témám: ki hogyan template-ezik web applikációknál?

pblue · http://pblue.labs.hu 2007.04.06. 12:31:26

ja, szerintem is nyugodtan szedjetek belépőt. énis simán kifizetem, akár egy ezresig is.
süti beállítások módosítása